Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 30. desember 1999 kl 22.10 Nattseilere

Nattseilere (ttv)


NRK2 torsdag 30. desember kl 22.10
Nattseilere

\"En galning på jorda\"

Den norske filmen \"Nattseilere\" med Helge Jordal i hovedrollen som Borr i Bekmørtna - også kalt \"En galning på jorda\", er mandagsfilmen i kveld. - Oj, for en tøff, men morsom innspillingstid vi hadde, sa Jordal etter at filmen var ferdig.
Historien om Borr i Bekmørtna er oppdiktet, men har røtter i virkeligheten. Nord-Norge har alltid hatt en rik fortellertradisjon. Ofte handlet disse fortellingene om farende folk som kom sjøveien til avsidesliggende kystbygder.
Borr i Bekmørtna-skikkelsen gir liv til disse sjøfarerne som brakte impulser med seg fra fremmede land. De skapte liv og humør rundt seg - men også usikkerhet og forargelse. Ofte var de lystige begersvingere og kvinneforførere. Og opprørere, slik som Borr. Handlingen er lagt til 1870-årenes Senja.

Båremor
Filmen forteller også om Båremor, eller \"Pigen fra havet\", som hun blir kalt. Året er 1877. Båremor har mistet hukommelsen etter at hun en stormværsnatt skylles i land på Ytre Senja. Hvor hun kommer fra eller hva hun heter, vet ingen. En fattig fiskerfamilie tar seg av henne, men hun føler seg aldri hjemme blant kystfolket. Snart møter hun den beryktede Borr. Hun rømmer fra fiskeværet, og gjemmer seg i båten hans under flukten.

\"Må har rørt meg\"
Helge Jordal i rollen som Borr, lever seg helt inn i sjelen til den livslystne vagabonden. Med lensmannens kulesprut i hælene, sørger han for å bringe den hjemløse jentungen tilbake til sin mor. - Filmen rørte meg, sa Helge Jordal til Aftenposten etter premieren. - Den har et viktig politisk budskap. Fordi den er frodig, er innom alle store følelser, i en tid når folk er på leting etter verdier, sa Helge Jordal.

Budsjett på 12 millioner
\"Nattseilere\" var den første samproduksjon mellom Norsk Film og NRK. Med et budsjett på ca. 12 millioner kroner ble det laget en nesten to timer lang kinoversjon og en fire timer lang tv-serie som ble vist i 1988.

Manuskriptet enestående
Regissøren av \"Nattseilere\" tente spontant etter å ha lest manuskriptet.
- Manuskriptet var enestående. Frodig, visuelt og kraftfullt i god nord-norsk fortellertradisjon. Men innspillingen, som varte i 115 dager, var strabasiøs. Skuespillerne var gjennomvåte i 60 av disse 115 dagene. Vi hadde en kamp mot elementene, sier regissør Tor M. Tørstad.

NRK2 torsdag kl 22.10
Bilder (via Scanpix/Internett)
1. Helge Jordal som Borr i \"Nattseilere\".

2. Vagabonden Borr sjarmerer de unge med sitt frie snakk.

3. Per Oscarsson har en sentral rolle i \"Nattseilere\".

4. Per Oscarsson og Vera Holte i filmen \"Nattseilere\".

5. En fisker finner en 13 år gammel jente i fjæra.

Norsk spillefilm fra 1986
Pressekontakt Fjernsynets informasjonsavdeling: Anne Bekkevold, 23 04 89 56
I hovedrollene: Helge Jordal, Vera Holte, Per Oscarsson, Frode Rasmussen, Katja Medbøe, Bjørn Sundquist, Anne Marit Jacobsen, Lars Andreas Larssen, Nils Gaup

Regi: Tor M. Tørstad
Manus: Ivar Enoksen