Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 29. november 2005 kl 22.30 Tre menn og et glansbilde: Brøgger - den hemmelige agenten

Nasjonsbyggerne

 I denne dokumentarserien skal vi tilbake til 1905, og
I denne dokumentarserien skal vi tilbake til 1905, og "sjakkspillet" om Norges framtid. Gjennom hele serien møter vi statsminister Christian Michelsen (Kåre Johan Lund) og kong Oscar II (Per Egil Hovind i bakgrunnen). (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
I denne serien blir vi bedre kjent med tre nasjonsbyggere fra begynnelsen av forrige århundre. I mange tiår før frigjøringen ble glansbildet av Norge bygget opp med flittig bruk av historiske symboler. Slik skulle nasjonen få mot til å gjøre opprør mot unionen med Sverige. Dokumentarene blir fortalt med glimt i øyet.

Historiene fortelles blant annet gjennom dramatiseringer, og rammen rundt er kong Oscar II og statsminister Christian Michelsens spill om Norges framtid.

Vi møter Fridtjof Nansen og prins Carl av Danmark, som senere skulle bli kong Haakon 7. Men aller først møter vi én som slett ikke er like kjent: professor i geologi Waldemar C. Brøgger.

Skapte glansbildet
Brøgger var både en ivrig nasjonsbygger og god venn av Fridtjof Nansen. Han hadde et stort kontaktnett i Sverige etter sine mange år som professor i Stockholm, og var en av dem som aktivt bygget opp glansbildet av Norge.

I mange år støttet han den unge vitenskapsmannen og polarhelten Nansen, og bygget bevisst opp et samlende heltebilde av polfareren som nordmenn kunne være stolte av.

Hemmelig agent
I de urolige ukene rett etter at den nye regjeringen Michelsen vedtok å bryte unionen, var behovet for informasjon stort. Professor Brøgger ble sendt til Stockholm som hemmelig agent for å se de svenske reaksjonene. Ville det også komme internasjonale reaksjoner og mottiltak fra Sverige. Ville det bli krig?

Egenprodusert dokumentarserie i tre deler fra NRK Fakta (2005)
Prosjektleder: Harald Reitan
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252