Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 19. juli 2003 kl 20.10 Profil: Profil: George Segal - øyeblikkets skulptør

Kunstneren som så det opphøyde i det små

George Segal i arbeid med sine karakteristiske gips-bandasjer (Foto: Charles O’Neal)
George Segal i arbeid med sine karakteristiske gips-bandasjer (Foto: Charles O’Neal)
George Segals berømte skulpturer av vanlige mennesker foreviget i hverdagen, tvinger oss til å se det opphøyde i et menneskes jordiske liv. Programmet er tatt opp i de to siste årene av hans liv, han døde i juni 2000, og skildrer en kunstner på toppen av sin karriere.

Den internasjonalt anerkjente kunstneren skapte kunst av tilsynelatende helt dagligdagse øyeblikk – vente på en buss, drikke kaffe på kafé eller lytte på radio. Men Segals skulpturer er mer enn frosne øyeblikk. Han er kjent for sine hvite gipsfigurer, som ble skapt ved å pakke inn både venner og slektninger i bandasjer fuktet med våt gips. Disse ble til skulpturer mens de stod ved ekte bussholdeplasser eller satt på en ekte benk i en park, og ble dermed et unikt speil på våre egne liv.

Filmen vever sammen scener av George Segal i arbeid i sitt atelier, kommentarer fra hans familie, kritikere, historikere, kunsthandlere og kunstnerkolleger. Vi får også se sjeldne arkivopptak fra Pop Art-scenen på 60-tallet, og Segals egen analyse av kunstneriske uttrykksformer.

– Dagliglivet har et stempel på seg for å være banalt, uinteressant og kjedelig. Personlig synes jeg hverdagen er forvirrende, mystisk og uutgrunnelig.

I 1997 mottok George Segal Japans utgave av Nobelprisen, The Praemium Imperiale Award for Lifetime Achivement in the Arts. I tillegg er en Segal-utstilling, kalt "George Segal: Wall Works", på turné rundt i Japan helt ut i mars 2003.

Amerikansk produksjon
Originaltittel: "George Segal – American Still Life"
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83