Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 26. mai 2001 kl 20.10 En musikalsk helaften

På leting etter tango-kongen


- Det sier litt om sangeren Carlos Gardels grep på sitt publikum at han 60 år etter sin død er like kjent og dyrket i sitt hjemland som Maradona, forteller Ragnhild Veire Berg. I kveldens musikkdokumentar ”På leting etter Gardel” gjør den argentinske tenoren Marcelo Álvarez en tributt til tango-kongen.

En eventyrlig karrière tok en brå slutt i 1935: På vei til et konsertoppdrag falt flyet med den argentinske tango-kongen Carlos Gardel ned. Han omkom 38 år gammel.

Men ennå er den legendariske sangeren en besettelse for mange argentinere. Han var en kjent artist allerede i 1920-årene, med utallige film- og plateinnspillinger bak seg. Musikken hans er en del av Argentinas hjerteslag. Vi følger Marcelo Álvarez på jakt etter Gardel gjennom Buenos Aires´ gater og forlystelsesstrøk, der livet leves kun om natten. Han snakker med venner og kolleger, og framfører sangene som gjorde tangoen til en av 20. århundrets mest populære musikkformer.

Den argentinske sosialantropologen Eduardo Archetti som har tango som del av av sitt fagområde, er gjest i sendingen.

Flamenco
I Oslo tar Ragnhild Veire Berg oss med inn på en av mange danse- og musikklubber der tango og flamenco dyrkes.

Etter dokumentaren om Carlos Gardel vises balletten ”Bernardas hus” av Mats Ek, basert på Federico Lorcas teaterstykke. Dansen er inspirert av spansk flamenco, i en gripende forestilling med Cullbergballetten om de fem døtrene som blir undertrykket av sin mor.

Innkjøpt musikkdokumentar
Programleder Ragnhild Veire Berg
Prosjektleder Per Erik Kise Larsen
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57

Bilde
1. Tango på Hovedscenen: Tenoren Marcelo Álvarez som Carlos Gardel. (Foto: Federico Venturino)
2. Lidenskap, fortvilelse, lengsel, begjær – Marcelo Álvarez finner inspirasjon i Gardels sanger. (Foto: Federico Venturino)
3. Marcelo Álvarez ved Carlos Gardels gravmæle. (Foto: Federico Venturino)