Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 25. april 2005 kl 19.55 Faktor: Å få være et menneske

Det gode liv - på institusjon

På Klukstuen omsorgssenter er det godt å være, enten man er ansatt eller beboer. (Foto: Frode Meskau, NRK)
På Klukstuen omsorgssenter er det godt å være, enten man er ansatt eller beboer. (Foto: Frode Meskau, NRK)
Klukstuen omsorgssenter i Hamar er det motsatte av hva de fleste forbinder med institusjoner. Her trives de ansatte så godt at omsorgssenteret knapt har sykefravær, og pårørende slipper å bekymre seg. De vet at beboerne har det trygt og godt.

I denne dokumentaren møter vi en institusjon som gjør skam på fordommene mange har mot institusjoner. De fleste som bor på Klukstuen, er riktignok både glemske og ofte usikre, men de har det godt. Her både synger og danser beboerne, og du hører oftere latter enn gråt.

En oppbevaringsplass
Aldersinstitusjoner blir ofte omtalt som en oppbevaringsplass der gamle mennesker sitter og stirrer tomt ut i lufta, og karakteristikken på de som jobber der, er ofte ikke bedre: Utslitte, halvgamle damer som knapt hjelper folk ut av sengen før de legger dem igjen, og som er like mye sykemeldt som de er på jobb.

Rekordlavt sykefravær
De over hundre ansatte på Klukstuen har et sykefravær på 1,75 prosent, og de tror det rett og slett er fordi alle trives på jobb. Her bestemmer de ansatte selv hvordan arbeidet skal gjøres, og mange beboere har opplevd å få et nytt liv etter at de kom til Klukstuen.

I kveld møter vi blant andre schizofrene Pål, som har fått et godt hjem på omsorgssenteret etter flere års vansmekting i psykiatrien.

Egenprodusert dokumentarprogram fra NRK Innlandet (2005)
Programansvarlig: Tom Haakenstad
Prosjektleder: Oddbjørn Rosnes
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252
Vises også i Nett-TV