Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 2. mai 2000 kl 22.00 Brennpunkt: Har framtiden en fortid ?

Brennpunkt: Blir også sendt søndag (NRK2


NRK1 tirsdag 2. mai kl 22.00
Brennpunkt (1:2)

Har framtiden en fortid?

Etter tiår med økonomisk vekst har Japan våknet til en økonomisk nedtur. Trygghetssamfunnet er i oppløsning. Også familiene går i oppløsning. Det fødes ikke nok barn, to tredjedeler av japanske kvinner mellom tjue og tretti er ikke gift, og bestemor er på anbud.

Den største risiko for OECD-landenes framtid befinner seg fortsatt i Japan. Verden så lenge med forundring på det japanske økonomiske under. Nå undrer verden seg over det økonomiske sammenbruddet i Japan. Kanskje ville man forundres mindre om man forsto at nøkkelen til Japans opptur og nedtur ikke er økonomisk, og at det Japan nå trenger er en sosial revolusjon.

Turbo- internasjonaliseringen kom som et sjokk på det japanske folk som i 40-50 år ledet av Det liberaldemokratiske partiet, var blitt styrt inn i en \"etno- økonomi\" der byråkrater og finansdynastier på lovstridig vis har styrt den japanske økonomi mot avgrunnen . Dette har skapt et sparehysteri som i sin tur forhindrer investeringer og all framdrift og oversikt i regjeringens forsøk på styring. Kan det globale pengemarkedet redde Japan? Verden trenger Japan i globaliseringskarusellen.

Eldrebølge
Når investeringer i nye arbeidsplasser mangler og tryggheten i arbeidslivet er borte fordi folk må ut før de er femti, vil den dramatiske eldrebølgen nå Japan tidligere enn i Europa. Antallet personer over 65 vil dobles tidlig på 2000-tallet, og eldrebølgen kan bli en uløselig tragedie som kommer til å dra alvorlige veksler på statens finanser. Den store krisen vil bli mangel på mennesker i riktig alder. Befolkningen øker med bare 0.21 prosent pr. år, og det er nå flere innbyggere over 65 år enn under 15 år.

I kveld får vi møte Yuko som har bodd 35 år i Japan og 35 år i Kristiansand. Nå vurderer hun å flytte tilbake til Japan og bli gammel der. Men er det et riktig valg? Vi får også møte Murray Sayle, en australsk journalist og forfatter som bor og arbeider i en liten landsby utenfor Tokyo. Stedet gir oss en illustrasjon av \"Det lille Japan\".

Alle er redd \"The Big Bang\"
Vi blir tatt med til Disaster Prevention Senter hvor seismografene tikker og overvåker jordskjelvfaren i Japan. Alle er redde for det store jordskjelvet. Dersom Tokyo-skjelvet kommer, vil det dekke 3.6 prosent av landets flate der det produseres mer enn i hele Storbritannia. I dette området ligger 64.2 prosent av Japans største fabrikker, og 88.8 prosent av de utenlandske multinasjonale selskapene.

Programskaper Sten Rune Sterner har laget to programmer fra Japan og det andre sendes tirsdag 9. mai kl. 22.00.

NRK1 tirsdag kl. 22.00

Bilder
1. Japanske Belinda er en av hovedpersonene i Brennpunkt 9. mai som er del to med fokus på Japan. (Foto: NRK)
2. Yuko og Belinda er to japanske kvinner vi møter i Brennpunkt 2. og 9. mai. (Foto: NRK)
Egenprodusert faktaprogram ved Sten Rune Sterner
Pressekontakt: Anne Bekkevold, 23048956