Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 20. november 2001 kl 19.30 Ut i naturen: Ut i naturen: Hubroen ved havet

Nært møte med Europas største ugle

Hubroen er Europas største ugle. Den er ekstremt sky og sårbar (Foto: Ole Jakob Vorraa)
Hubroen er Europas største ugle. Den er ekstremt sky og sårbar (Foto: Ole Jakob Vorraa)
Hubroen, fuglen med de glødende øynene, er en merkelig sammensatt skapning. Denne majesteten i kystlandskapet er fryktet av dyr og mennesker, men mer enn noe annet er den sky og sårbar. I kveldens utgave av ”Ut i naturen” får vi et nært møte med Europas største ugle.

Programskaper Svein Haaland og fotograf Per Jarle Heggdalsvik har i to sesonger gjort opptak av fuglen, og har fullstendig forelsket seg i denne skapningen.

Fandens oldemor
Hubro, steinugle, gast og bergulv. Kjært barn har mange navn, men hubroen har ikke alltid vært like kjær. I følge gammel folketro bringer den dødsbudskapet med seg til gårds. Noen mente disse fuglene var djevelens sammensvorne, andre påsto at fandens oldemor likte å fly rundt i ugleham. Man måtte passe seg vel for å herme etter henne, ellers havnet man lett i alvorlig trøbbel.

Trolig har mytene om hubroen som en djevelsk fugl fått næring fra den, etter menneskelig målestokk, uhyggelige lyden som hubroen roper ut fra knauser og knatter nattestid. De ensomme, hule ropene har gitt fuglen navn: Hubro på norsk, Bubo bubo på latin.

Under press
Nå har imidlertid hubroen grunn til å klage selv, for gjennom de siste hundre årene er den helt eller delvis fortrengt fra en rekke vesteuropeiske land. Dette gjør at leveområdene langs norskekysten er blitt et av kjerneområdene for den største europeiske uglen. Men selv her er hubroen under press. Gjennom flere tusen år har hubroen tilpasset seg kystlandskapet ved havet, et landskap bøndene holdt åpent og treløst ved stadig å svi i lyngen. Nå er det slutt på tradisjonen med lyngsviing, og landskapet gror til med busker og trær. Dermed blir hubroen fortrengt fra de beste og tryggeste hekkeplassene.

Hubrohjelp
I kveldens program møter vi også Karmøy-buen Ole Jakob Vorraa som kjenner hubroen bedre enn de fleste. I snart 30 år har han holdt oppsyn med en rekke hubroterritorier på Rogalandskysten. Han har lært seg å tolke og tyde spor i landskapet. Han vet hvordan hubroen liker å ha det, men han ser også at den store uglen blir presset bort fra gode områder. For å hjelpe hubroen har Ole Jakob Vorraa gått i gang med å rydde bort busker og kratt fra noen av berghyllene i områdene, og innsatsen har gitt resultater.

- Hubroen er sky og nattaktiv, og vanskelig å jobbe med, men den har en enorm visuell utstråling. Det fins knapt vakrere fugl i europeisk natur, sier programskaperen Svein Haaland.

Egenprodusert naturprogram fra NRK Hordaland
Programskaper Svein Haaland, tlf: 55 27 52 00
Pressekontakt presse@nrk.no , tlf: 23 04 74 83

Bilder
1Hubroen er Europas største ugle. Den er ekstremt sky og sårbar (Foto: Ole Jakob Vorraa)
2Hubroen er kjent for sine glødende øyne (Foto: Ole Jakob Vorraa)