Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 1. februar 2006 kl 22.30 Migrapolis: Forelsket i familien

Skal staten styre kjærligheten?

Karen Inga Eira bor i Kautokeino hvor det er vanlig å gifte seg med søskenbarnet sitt forteller hun til Migrapolis-reporter Vegard Thomas Olsen (Foto: NRK)
Karen Inga Eira bor i Kautokeino hvor det er vanlig å gifte seg med søskenbarnet sitt forteller hun til Migrapolis-reporter Vegard Thomas Olsen (Foto: NRK)
Nå er det fremmet et forslag om forbud mot å gifte seg med familie nærmere enn tremenninger. Enkelte mener at staten ikke skal blande seg inn i kjærlighetslivet, selv om det skjer innad i familien.

Karen Inga Eira bor i Kautokeino, og i likhet med mange andre samer er hun gift med sitt søskenbarn. Men der går også grensen. – Det å gifte seg med et søskenbarn er sosialt akseptert her, men det er selvfølgelig problematisk hvis det blir særlig mye nærmere enn det.

Svigerinne Inga Margrethe Eira Bjørn er skeptisk til lovforslaget. – Det er jo helt absurd at Staten skal kunne gå inn og styre hvem du skal gifte deg med, sier hun til Migrapolis.

Fant tremenning på kafé
Da Elin Nilsen var 16 år og satt på kafé med moren sin, så hun en kjekk kar som kom inn. Hun fikk snart vite at det var miljøforkjemperen Kurt Oddekalv, hennes tremenning, og skjønte at de kom til å ses igjen. Nå bor de under samme tak i Bergen. Kurt ser mange fordeler med å være gift innad i slekten.

– Man slipper jo å sende så mange julegaver, ler han. For Oddekalv hadde noe nærmere familie vært helt uaktuelt. – Grensen går ved tremenning for min del.

Søskenflokker forenes
I Pakistan er det helt vanlig at søskenbarn gifter seg. Nadeem Syed og Faiza Nadeems familier har imidlertid tatt et skritt videre. I tillegg til at de er gift er også hennes to søsken gift med hans to søsken. Nå har de to barn sammen, og er fullstendig klar over risikoen for å få barn med misdannelser når foreldrene er i nær slekt. – Det vil alltid være en risiko forbundet med å få barn. Hvilken garanti har man uansett om man gjør det i eller utenfor slekten? spør han.

Egenprodusert flerkulturelt magasin fra NRK Østlandssendingen
Prosjektleder: Marianne Mikkelsen, tlf: 91 54 06 26
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78