Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 18. juli 2003 kl 20.10 Maestro!

Sir Rattle, engelskmann i Berlin

Sir Simon Rattle i spissen for Berlinfilharmonikerne. (Foto: EuroArts)
Sir Simon Rattle i spissen for Berlinfilharmonikerne. (Foto: EuroArts)
Når Berlinfilharmonikerne velger ny sjefdirigent, skjer det med tysk grundighet. For første gang gikk en engelskmann seirende ut, den karismatiske Sir Simon Rattle (48). I kveld møter vi både orkester og dirigent i to programmer i "Hovedscenen".

Sir Simon Rattle drev City of Birmingham Symphony Orchestra til de store høyder gjennom en 18 år lang periode fram til 1998. Og da Berlinfilharmonikernes Claudio Abbado varslet sin avgang, kastet orkestret straks sine øyne på engelskmannen.

Første del av kveldens sending i "Hovedscenen" tar oss med på Rattles "oppgjør" med kremen av internasjonale maestros til sjefstillingen i et av verdens beste orkestre. Berlinfilharmonikerne er et av verdens få selvstyrte orkestre, der medlemmene er med på å velge sin musikalske leder.

Øvrige medvirkende er størrelser som Bernhard Haitink, James Levine, Esa Pekka Salonen og Daniel Barenboim – foruten avtroppende Claudio Abbado. Vi får anledning til å observere musikernes stemmegivning og bevitne den endelige opptellingen i valget på ny sjefdirigent.

Sjampanjebrus
Den årlige Sylvesterkonserten finner sted på årets siste dag, med servering av sjampanje og et festkledt og dansende(!) publikum i orkestersalen. I "Hovedscenen"s andre del får vi oppleve denne særegne musikalske nyttårsfest med Berlinfilharmonikerne, i Berlin, med Simon Rattle på dirigentpodiet.

Sangsolister er Kim Criswell, Audra McDonald, Thomas Hampson, Brent Barrett, Karl Daymond, Timothy Robinson, Michael Dore og Simone Sauphanor. Det er bl.a. Leonard Bernsteins "Candide Ouvertüre" og "Wonderful Town", Kurt Weills "Dirge for two veterans" fra "Walt Whitman Songs" og George Gershwins "My man's gone now, Ask me again, Isn't it a pity?" som blir fremført.

Innkjøpt fra EuroArts Music InternationalGmbh
Originaltitler: "Maestros in Democracy" og "Gala from Berlin 2002, Wonderful Town"
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57