Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 26. november 2002 kl 19.30 Ut i naturen: Magasin

Vil vi ha en kongekrabbe-invasjon?

Kongekrabbe, russerkrabbe, kamtsjatkrabbe – kjært barn har mange navn. Nå invaderer den norske farvann – på godt og vondt (Foto: Stein Johnsen)
Kongekrabbe, russerkrabbe, kamtsjatkrabbe – kjært barn har mange navn. Nå invaderer den norske farvann – på godt og vondt (Foto: Stein Johnsen)
I høst ble det for første gang åpnet for kommersielt fiske etter kongekrabbe. Det betyr at Fiskeridepartementet nå har bestemt seg for at kongekrabben skal forvaltes ut fra ønsket om størst mulig bestand. Og nå invaderer den norske farvann – på godt og vondt.

Det er ikke tatt hensyn til at kongekrabben er en innført art, nesten fra den andre siden av kloden, og som sannsynligvis gjør store skader på det opprinnelige livet langs norskekysten. Fiskeriedepartementet avviser skadeeffektene, men Ut i naturen har bildene som viser dem.

Eventyrlig gevinst – ødelagt miljø
Russerkrabbe, kamtsjatkrabbe, kongekrabbe, kjært barn har mange navn. Det vil si - for russerne er den med sitt velsmakende kjøtt og skyhøye utsalgspris nærmest som en hellig ku å regne. Vi i Norge har ikke helt gjort oss opp vår mening om denne giganten, som kan bli opp til 12 kilo tung og ha et 1,5 meter bredt beinspenn. På den ene siden hersker den reneste Klondyke-stemning når innhøstingen foregår. 127 båter har i år fått innvilget en kvote på 100.000 hannkrabber. Førstehåndsverdien på krabbene blir da på drøyt 335 millioner. Men på den andre siden klager de fiskerne som ikke får være med på krabbefisket over ødelagte garn. Og enda verre: dykkere rapporterer om at haneskjell flere steder er blitt utryddet, og at flokker på mange tusen krabber etterlater seg en ørken under vann.

”Alien” langs norskekysten
Ut i naturen har unike opptak som viser disse hordene med krabber som vandrer over den ødelagte havbunnen på jakt etter mat, og tareskog tett besatt med beitende baby-kongekrabber. Mest av alt minner det om en invasjon fra verdensrommet. De kommer ikke helt fra verdensrommet, men fra det nordlige Stillehavet og Beringhavet, hvor kongekrabben har sin opprinnelige utbredelse. I perioden 1961-1978 fanget russerne inn kongekrabber fra området rundt Kamtsjatka, og satte dem ut ved Murmansk, nesten på andre siden av jordkloden, for kommersielt bruk. Derfra spredde den seg både østover og vestover langs norskekysten. Det sydligste funnet så langt er Vesterålen.

Ut i naturen har snakket med både dykkere og forskere som mener at det nå er på tide å rope et varsku. Hvis vi ikke stopper kongekrabben nå, kan vi risikere at arten vil invadere kysten helt ned til Gibraltar.

Egenprodusert naturmagasin
Prosjektleder Naturredaksjonen Harald Reitan
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83