Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 4. januar 2002 kl 20.10 Nobelprisen 100 år: VM eller dødskyss?

Hundre års hodebry

Horace Engdahl, sekretær i Svenska Akademien og en kjent kulturpersonlighet i Sverige, medvirker i programmet om Nobelprisen i litteratur. (Foto: Martin Persson, SVT)
Horace Engdahl, sekretær i Svenska Akademien og en kjent kulturpersonlighet i Sverige, medvirker i programmet om Nobelprisen i litteratur. (Foto: Martin Persson, SVT)
I sitt testamente skrev Alfred Nobel at litteraturprisen skulle gå til forfattere som har skapt det mest fremstående verket ”i en idealistisk retning”. Denne formuleringen har skapt tolkningsbesvær for Den Svenska Akademien i hundre år.

Hvordan kan det ha seg at forfattere som Henrik Ibsen, August Strindberg, James Joyce og Virginia Woolf aldri fikk prisen? Kan svaret ligge i hva Svenska Akademien til enhver tid har vurdert som et ”idealistisk” forfatterskap?

I kveldens dokumentar forsøker svensk fjernsyn å finne sannheten om dette og andre mysterier rundt den gjeveste av alle litterære priser.

Fra underdanighet til dristighet
Fra århundreskiftets underdanige holdning overfor konge, kirke og stat har grunnlaget for Svenska Akademiens utvelgelse gjennomgått stadige forandringer. Under første verdenskrig la man stor vekt på å være politisk nøytral, og på 1930-tallet var det bestselgerforfattere som ble tilgodesett. Det førte blant annet til at Pearl S. Buck fikk prisen, og ikke Virginia Woolf eller James Joyce.

Men etter hvert ble Akademien mer dristig, og nå er det en viktig tanke å utmerke lysende, ukjente forfattere – idealister eller ikke.

I programmet blir flere nobelprisvinnere intervjuet, blant andre Nadine Gordimer og Seamus Heaney. To av Svenska Akademiens medlemmer, Kjell Espmark og Horace Engdahl, forteller om hvilke forfattere de selv gjerne skulle ha sett bli belønnet med litteraturprisen. Vi får også møte lesere fra forskjellige land.

Svensk dokumentar
Ved Elisabeth Husmark
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51

Bilder
1. Horace Engdahl, sekretær i Svenska Akademien og en kjent kulturpersonlighet i Sverige, medvirker i programmet om Nobelprisen i litteratur. (Foto: Martin Persson, SVT)

2. Kjell Espmark, forfatter, professor i litteratur og medlem i Svenska Akademien, medvirker i programmet om Nobelprisen i litteratur. (Foto: SVT)