Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 3. juli 2011 kl 19.30 Dokusommer: Krigsseilerne - med æren i behold

Oversett og umyndiggjort


Krigsseilerne var de viktigste, norske aktørene for utfallet av den andre verdenskrig og at Norge ble fritt. 38.000 norske sjøfolk var ved fronten 24 timer i døgnet og over 3800 sjøfolk mistet sitt liv.

Deres innsats ble ikke verdsatt da de kom tilbake til Norge – det var ingen flagg eller fanfarer. Tvert imot, folk var skeptiske og myndighetene beslagla krigsseilernes opptjente hyrer fra det hemmelige Nortrashipfondet. Mange frøs eller drakk seg i hjel etter krigen. De overlevde torpederinger og uker på havet i åpne livbåter, men ikke manglende oppfølging fra de norske myndighetene etter krigen. Ennå er det noen som ikke har fått sin krigspensjon. Myndighetene må leve med denne skampletten i vår historie til evig tid – men krigsseilerne har sin ære i behold.

I programmet deler krigsseilerne Helge Solvang, Gunnar Knudsen og Ingvald Wahl sine erfaringer med Eilert Munch Lund. Både før, under og etter krigen. Vi møter også krigsseilerdatter Jenny Kristiansen.

Dramatiseringen av historiene er gjort på Bragdøya utenfor Kristiansand 4 – 5. august 2008. I disse opptakene spiller Lasse Lindtner "kaptein" og Øystein Røger "båsmann". Krigsseiler Gunnar Knudsen var til stede for å se at det hele gikk riktig for seg.

Kommentarene blir lest av Totto Osvold, Eilert Munch Lund og Odd Børretzen.

Sendt tidligere.

Norsk dokumentar, 2008.
Manus og regi: Eilert Munch Lund
Produksjon: Sjøfartsfilm AS
Pressekontakt: Sidsel Mundal, 414 52 326 / 23 04 92 82
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900