Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 4. mars 2008 kl 19.30 Ut i naturen: Det skriker fra Juvlijuvet

Hvem skriker så stygt?

NRKs Ulf Myrvold våger seg inn i Juvlijuvet (Foto: NRK)
NRKs Ulf Myrvold våger seg inn i Juvlijuvet (Foto: NRK)
Ryktene vil ha det til at det av og til skriker så stygt inne fra Juvlijuvet. Er det bare folkesnakk, eller er det virkelig en mystisk skapning der inne? Helt utenkelig er det ikke, for det er et utilgjengelig terreng hvor det sjelden går folk. I kveld skal Ut i naturen prøve å finne ut av mysteriet.

Juvet kan virke mørkt og skremmende, men samtidig er det noe fascinerende og tiltrekkende ved det dramatiske landskapet – lengst inne skal det være et fossefall. På oppdagerferd inn i juvet blir vi riktignok møtt av skrik fra forskjellige skapninger, men ingen av disse kan være opphav til historiene som går på folkemunne.

Ravn som varsler
Fra gammelt av har ravneskrikene blitt oppfattet som varsel, ofte om ulykker og død. Kanskje har denne folketroen opphav i at ravnen er en åtsel-eter. Når folk ble møtt av skrikende ravner, lå det ofte et kadaver i nærheten. Under Svartedauen virket nok ravneskrikene ekstra uhyggelige.

Og ravnen i juvet varsler virkelig om noe som kan sette oss på sporet av en ukjent skapning som kanskje holder til der inne.

Usynlige beboere
Det viser seg at flere dyr som sjelden blir sett av folk holder til i juvet. Om vinteren er det ikke så uvanlig å finne spor etter måren, men de færreste har sett dette dyret i virkeligheten. Årsaken er mårens skarpe sanser, og at den stort sett er på farten i nattetimene. Steinurene innunder fossen er et perfekt skjulested for måren, men ved å legge ut litt honning – det beste måren vet – lar den seg til slutt lokke fram.

Mektige krefter og nifse skrik
I løpet av vinteren har frosten gjort fossefallet om til et isslott, og først i mai kaster vannmassene iskappen av seg og slipper seg løs i en øredøvende vårløsning. Samtidig har ravnen unger i reiret, måren er regelmessig på besøk på foringsplassene og til og med kongeørnen har reiret sitt oppe i det bratteste bergstupet. Nå er ikke juvet mørkt og skremmende lenger; med ett folder det nye livet seg ut overalt.

Og kanskje – om vi oppholder oss lenge nok i juvet – vil vi få høre de nifse skrikene, og kanskje få møte skapningen som er skrikenes opphav.

Programmet er sendt tidligere.


Program fra Naturredaksjonen NRK Hordaland
Redaktør: Terje Dale, tlf: 91 53 24 30
Kontaktperson Programinformasjon: Steinar Dahl, tlf 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no