Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 23. juni 2013 kl 14.55 Nordkalotten 365: Et år på tur med Lars Monsen

Drama til fjells

Lars har med seg Nina Skramstad og sin gode kamerat, hundekjører Tor Olsen, på tur. Sammen drar de ut med hver sitt hundespann. Turen går til Narvik og Kiruna, men underveis blir det dramatikk.

Etter noen dager på tur får Tor Olsen et illebefinnende. Laget ser seg nødt til å tilkalle redningshelikopter og avbryte turen. Tor fraktes til Narvik sykehus, mens Lars returnerer alene.

Fra vinter til sommer
Lars har en flott tur fra Katterjåkk til Sitasjarestugorna, selv om været veksler stadig. Han opplever alt fra strålende sol til sterk vind og snøvær. Plutselig melder sommeren sin ankomst 30. mai. Det er 20 plussgrader og helt vindstille.

Lars tar turen inn i Muddus nasjonalpark, uten hunden Foss og fiskestang. Ingen av delene er nemlig tillatt her. Det mest fascinerende er turen opp på canyonen Muddusjohka frem til Muddusfallet. Fossefallet høres på to kilometers avstand og er et fantastisk syn.

På denne turen ser Lars bjørn, men den blir skremt og løper av gårde når den oppdager ham.

Om serien
I denne serien realiserer Lars Monsen en drøm han har hatt siden han var guttunge: Å være ett år sammenhengende på tur nord for polarsirkelen i Norge, Sverige og Finland. Et helt år med naturopplevelser fra vår egen nære villmark. Alene med kameraet som følgesvenn legger han ut på en unik reise.

Gjennom en 365 dagers tur på Nordkalotten har Lars Monsen sett årstidene skifte, han har padlet kano, vært på elgjakt, feiret julaften og nyttårsaften, sett snøen smelte og dagene og nettene bli lysere. Han har derfor hatt et drømmeår, ute i naturen, med naturen, seg selv og bikkja Foss som selskap.

Det er turen som er målet i seg selv for Monsen, han liker best å følge den veien fiskestanga peker. Mer enn noen klarer Lars å formidle at det er viktig å følge drømmen sin og at villmarken er fantastisk, den ligger der og venter på deg.

Om Nordkalotten sier Lars: - Mine røtter er dypt forankret i skogene og viddene på Nordkalotten. Her kan jeg gå til ro for natta nær sagt hvor som helst, enten det er i fjellbjørkskogen eller på snauvidda – med den dype harmoniske følelsen av å være hjemme.

Sendt tidligere.

Dokumentarserie fra NRK Underholdning (2007)
Foto: Lars Monsen
Regi: Eirik Sandberg Ingstad
Prosjektleder: Hasse Lindmo
Pressekontakt: Karoline Berg,23049486, 90108954
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900


LENKER
  • Hjemmeside