Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 23. mars 2011 kl 20.15 Folk: Steinar Bastesen - siste fangst

Hvalfangeren


Steinar Bastesen skal slutte ringen som fangstmann og mønstrer på hvalbåten Olavson for å skyte sin siste hval sammen sammen med gamle fangstvenner fra Fedje. Det blir en lystig tur, der vi også blir kjent med mennesket "bak" politikeren og kystforkjemperen fra Brønnøysund.

Steinar har rukket mer enn de fleste: Han har vært på oppdrag i Somalia for Verdensbanken og sittet i den internasjonale hvalfangstkommisjonen i mange perioder. Han har deltatt i internasjonale konfrontasjoner med Greenpeace og kjempet for kystbefolkningens rettigheter. Livet har ført Steinar inn på Stortinget og rundt om i verden. Han har vært døden nær mange ganger og skulle egentlig ha sittet lam og stum i en rullestol. Men Steinar både går og snakker takket være ukuelig optimisme og pågangsmot.

Siden avsluttet skolegang har heimfløingen fra Nordland lært seg mange språk og skaffet seg kontakter over hele kloden. Nå skal Steinar Bastesen avslutte sin yrkeskarriere som hvalfanger. Han skal skyte sin siste hval, men først må han ta skyteprøven for harpunkanon. Det er 16 år siden sist han skjøt en hval, og det er ikke nok å flyte på erfaringen, han må treffe blinken med fem skudd.

Steinar kjøpte sitt første smalfilmkamera på 60-tallet, og han har filmet mye fra livet om bord på fangstskutene. Mange unike opptak gjør det lett å fortelle historien om mannen som hele livet har kjempet for at vi skal kunne høste av havets overskudd, det være seg fisk, sel eller hval. En kamp hvor han har hatt formidable motstandere.

Da amerikanske miljøvernsaktivister greide å få den internasjonale hvalfangstkommisjonen til å vedta totalforbud mot all hvalfangst i verden i 1982, var det ikke mange som trodde at denne fangsten noen gang skulle bli tatt opp igjen. Men Steinar fikk med seg sindige hvalfangere i dristigste aksjoner for å vekke opinionen. De blokkerte fjorder og stoppet amerikanske krigsskip og kjempet fram ny hvalforskning.

De greide det ingen trodde var mulig. I 1992 kunne fangsten av den tallrike vågehvalen starte opp på nytt. Derfor kan vi følge Steinar ut på Lingbanken på sin siste kvalfangst. Og det ble en lystig tur!

Programmet er produsert av Høylandet Film & TV-produksjon As v/Lornts Mørkved, 91106032.
Programredaktør: Oddbjørn Rosnes, tlf 478 15 458
Pressekontakt: Silje Marie Lien, tlf 23 04 41 01/975 252 87
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900