Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 1. desember 2000 kl 20.10 I jaguarens rike: Mayafolkets skoger

I jaguarens rike: Mayafolkets skoger


NRK2 fredag 1. desember kl 20.10
I jaguarens rike (2:4) Mayafolkets skoger

Mayaenes rike

Dypt inne i regnskogene i Mexico og Guatemala, innhyllet i tåkedis, finner vi templene til mayaene. Det andre programmet i BBC-serien om Mellom-Amerikas historie følger mayaene fra starten som jegere og bønder fram til deres storhetstid og senere mystiske forsvinning.

Da de stod på høyden av sin kultur, var mayaene store astronomer og matematikere. Og de hadde utviklet sin egen tidsregning. De vendte seg mot skogen for mer enn bare mat. De hentet sin åndelige inspirasjon fra de gigantiske trærne og fra skapninger som jaguaren. Dette makeløse rovdyret representerte makt og verdighet og ble tillagt en guddommelig status.

Himmelstrebende
Mayaenes land har alltid måttet tåle regn og tørke, og mayaene var derfor innstilt på kunne forutse når Chac, regnguden, skulle komme. De reiste sine seremonielle bygninger på en slik måte at på ved vår- og høstjevndøgn faller en gigantisk skygge av en slange på tempeltrappene.

Mayaene levde i en magisk verden styrt av dyreånder. Deres ruiner har vært med oss i 1000 år, mens først ganske nylig har vi begynt å forstå hvor dypt naturens verden influerte deres liv. Ved bruk av et kamera som \"forkorter\" tiden, drama og spesialeffekter skaper serien et inntrykk av hvordan verdens så ut gjennom øynene til denne bemerkelsesverdige sivilisasjonen.

Avansert sivilisasjon
Mayaene studerte planetenes bevegelser for å kunne beregne tiden. Med sine kalendere opererte de med sykluser på over 5000 år. De utviklet også et komplisert skriftspråk for å kunne nedtegne sin egen historie og fortelle om de ulike herskerne.

Så, i løpet av bare noen tiår forsvant mayaene, og deres sivilisasjon var tapt for alltid. Etter hvert som deres samfunn ble stadig mer sofistikert, ble byrdene med å holde seg med skriveføre og prester, aristokrater og herskere som var nødvendige for å utføre endeløse seremonier, så tyngende at det blant annet gikk ut over jordbruket. Skogen ble nedhogd og jorda utarmet. Og jaguaren, herskernes symbol, var i ferd med å bli utryddet.

Om serien
Mellom-Amerika og Karibia er en naturlig enhet, både geografisk og biologisk, en region rik på liv, farge og kultur. Regionen kan skryte av flere spektakulære plate- og dyrearter enn noe annet sted på kloden. Og de har hatt fascinerende sivilisasjoner som mayaene, tainoene og aztekerne. Serien \"I jaguarens rike\" viser for første gang på en nyskapende og informativ måte det dramatiske og altomfattende samspillet som har eksistert mellom menneskene og naturen i et av de mest spennende områder i verden.

Det tok to år å lage serien \"I jaguarens rike\". Fotografene og produksjonsteamet reiste på kryss i tvers i regionen; Cuba, Dominica, Jamaica, Puerto Rico og St. Lucia i Karibia og Belize, Guatemala og Mexico på fastlandet.

Serien blir også sendt på NRK1 i julen.

NRK2 fredag kl 20.10
Sendt 28. desember 1997 (NRK1)

Naturserie fra BBC (1996)
Originaltittel: The Spirit of the Jaguar
Produsent: Paul Reddish
Norske kommentarer: Hans Christian Alsvik
Pressekontakt Fjernsynets informasjonsavdeling: Anna-Marie Normann, tlf 23 04 78 53

Bilder
1. Mayaene utviklet et eget skriftsspråk og hadde egne skrivere. (Foto: Rob Cousins/BBC)

2. Mayatemplene reiser seg mot himmelen. (Foto: Neil Lucas/BBC)

3. Tukan, eller pepperfugl, er en av svært mange fuglearter i Mellom-Amerika. (Foto: Gerry Ellis/BBC)