Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 5. januar 2001 kl 19.30 Norge rundt

Norge rundt (ttv)

NRK1 fredag 5. januar kl 19.30
Norge rundt

Tilbake på fredagen

\"Norge rundt\" er tilbake på den gode gamle plassen sin, fredag etter Dagsrevyen. For svært mange har \"Norge rundt\"- kjenningen innvarslet at nå er det helg. Protestene lot derfor ikke vente på seg da det populære programmet ble flyttet til søndag. Men 5. januar kan programleder John Skien igjen ønske vel møtt til en ny fredagstur Norge rundt.

Få NRK-programmer kan skryte av lengre fartstid og større popularitet enn \"Norge rundt\". Helt siden 2. oktober 1976 har tonene fra Norsk Dans nr. 2 av Edvard Grieg kalt folk til fjernsynsapparatene og den forundringspakken \"Norge rundt\" er. Så innarbeidet er programmet blitt at det inngår i svært mange menneskers helgeritualer.

Distriktenes magasin
Reportasjene i Norge rundt lages av NRKs 17 distriktskontorer. Også programlederjobben går på omgang mellom distriktskontorene. Denne lokale forankringen gir programmet en nærhet og en ekthet som mange tydeligvis setter stor pris på.

I det aller første \"Norge rundt\" i 2001 skal vi blant andre møte fotograf Hans Jørgen Brun fra Bergen. Etter å ha tatt tusenvis av portretter lurte han på hvordan det hadde gått med alle ansiktene. Hans Jørgen Brun klarte å oppspore noen av sine gamle kunder og inviterte dem til ny fotografering. I kveld møter vi både fotografen med den gode ideen og noen av kundene hans.

Med sjumilsstøvler på forflytter vi oss fra et fotoatelier i Bergen til et leketøyverksted i Grue i Hedmark. Ole Einar Rismoen ble irritert over at lekebiler gikk fort i stykker og sjelden lot seg reparere. Derfor laget han en lastebil til sønnen sin. Dette skjedde midt på 80-tallet. Snart kom nabogutten og ville ha en slik lastebil han også.

Siden har det bare ballet på seg. Nå har Ole Einar Rismoen laget 350 lastebiler. I verkstedet sitt har han laget sitt sett av maler - rene samlebåndet. At bilene er solide viser et besøk \"Norge rundt\" gjorde i Solungen barnehage på Kirkenær der lekebilen barnehagen kjøpte for 16 år siden fortsatt er i bruk.

Populær programleder
For tredje gang er John Skien (56) engasjert som programleder for \"Norge rundt\". Bare Gunnar Sandvik fra Ålesund har ledet like mange sendinger. Programlederne er stasjonert i Bergen sammen med resten av \"Norge rundt\"-redaksjonen for en periode på tre måneder av gangen. Men han eller hun holder seg på ingen måte i ro der, for i \"Norge rundt\" er hele landet studio. John Skien er nå inne i sin tredje periode som utløper 9. februar. Han var også \"Norge rundt\"-programleder i 1978 og 1996.

John Skien er utdannet lærer og jobbet i skolen i ti år før han begynte i NRK Rogaland i 1976. Ved distriktskontoret i Stavanger er han reporter og programleder i Rogalandsnytt. Skien har også vært reporter og programleder i Sportsrevyen.

NRK1 fredag kl 19.30

Magasinprogram fra NRK Hordaland
Redaksjonsleder: Elin Helgheim
Programleder: John Skien
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41 (anne.marie.astad@nrk.no)

Bilde
John Skien leder årets første \"Norge rundt\", som nå er tilbake på fredager. (Foto: Antonio Bombal)