Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 15. januar 2005 kl 20.10 Profil: Møte med Per Olov Enquist

En ruvende forfatter fra vårt naboland

Per Olov Enquist i forfatterhjørnet under arbeidet med den seneste romanen
Per Olov Enquist i forfatterhjørnet under arbeidet med den seneste romanen "Boken om Blanche och Marie" som kom ut 16. august i fjor. (Foto: Björn Henriksson/SVT)
I Profil i kveld blir det et møte med den svenske forfatteren og dramatikeren Per Olov Enquist. Han er født i 1934, og vant Nordisk Råds litteraturpris i 1969. Enquist debuterte med romanen "Kristallögat" i 1961. I fjor kom romanen "Lewis reise", som mottok trampeklapp fra bokanmelderne.

SVTs Eva Beckman og fotografen Björn Henriksson har fulgt Per Olov Enquist et års tid, både på hans reiser og i hans arbeid. Vi følger med den 70-årige forfatteren blant annet til den lille byen Hjoggböle i barndommens Västerbotten. Det blir også besøk i byen Dortmund, hvor Enquist mottar den prestisjefylte Nelly Sachs-prisen og møter sine tyske lesere. Men vi møter også forfatteren ensom foran datamaskinen, mens han forsøker å finne fram en ny fortelling. Hvordan skal han komme seg videre etter de senere årenes store romansuksesser?

Dokumentarisk stil
I løpet av sitt forfatterskap har Enquist utviklet en egen dokumentarisk stil, der historiske dokumenter, intervjuer og brev inngår som en del av fortellingen. Denne stilen viser også et politisk engasjement som gjenspeiler seg i hans romaner. Per Olov Enquist er også en fremtredende dramatiker, og har skrevet flere filmmanuskripter, blant annet for Jan Troells "Hamsun" fra 1996.

Enquists roman "Livlegens besøk", om Struensee, den sinnsforvirrede, danske kong Christian VIIs livlege, vakte stor oppsikt og ble raskt en uhyre populær bok i hele Skandinavia. Nå foreligger det også planer om å filmatisere denne romanen.

I tillegg til Nordisk Råds litteraturpris er Enquist belønnet med blant annet Ivar Lo-Johanssons personlige pris, Selma Lagerlöfs litteraturpris og August-prisen.

Svensk dokumentar (2004)
Originaltittel: "K Special: P O Enquist"
Produksjon: SVT2
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78