Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 4. mai 2004 kl 19.30 Ut i naturen: Mannen og havet

Sjarkfisker – et farlig yrke

Odd Bjarne Esbensen og havet (Foto: Bjarne Riesto)
Odd Bjarne Esbensen og havet (Foto: Bjarne Riesto)
En vinterdag blir Ut i naturen med Odd Bjarne Esbensen ut fra havnen i Vardø. Sjarkfiskeren vet at han har all grunn til å frykte naturkreftene, men kan ikke tenke seg et annet yrke.

Tidligere har Esbensen opplevd å få fylt hele båten med vann av en brottsjø. Han har opplevd at båten er blitt så tung av is at den har vært i ferd med å gå under. Men 53-åringen liker det frie livet på havet, og den daglige spenningen om størrelsen på fangsten.

På havet i 37 år
Odd Bjarne Esbensen vokste opp med hav og fiske. Vardø-væringen begynte som fisker som 16-åring, og har nå hatt Barentshavet som arbeidsplass i 37 år. Fiskeren har hatt mange yrkesbrødre som har endt sine dager på havet. I dag arbeider han sammen med sønnen sin.

- Mitt høyeste ønske for meg og min familie er at vi kan holde oss friske, og at fiskeriene kan utvikle seg sånn at sønnen min en gang kan overta, sier Odd Bjarne Esbensen.

Kan ikke svømme
Når han jobber på dekk, er han alltid på vakt for å unngå ulykker. De siste årene har flere fiskere blitt hengende fast i redskap, dratt over bord og omkommet. Odd Bjarne kan ikke svømme.

Han følger hele tiden med på hva som skjer med de andre som er om bord i båten. En hånd rundt et tau når garnbruket skal i havet kan være nok. Det kan nok bli harde dager de gangene arbeidstiden strekker seg til både 12 og 16 timer. Det er mest fisk å få om vinteren på Finnmarkskysten. Derfor gjelder det å utnytte alle muligheter for å komme seg på havet mellom de verste uværsperiodene. Odd Bjarne innrømmer at han tar sjanser.

- Vi må bare satse på at det er litt stillere innimellom, og at vi kommer ut og får dratt bruket. Vi må bare gamble med været, sier Odd Bjarne, før han går om bord i sjarken "Karl Bjarne" og styrer ut av havnen i Vardø.

Egenprodusert naturprogram
Programansvarlig: Bård Wormdal, tlf: 99 64 20 05 bard.wormdal@nrk.no
Prosjektleder Naturredaksjonen, Faktaavdelingen: Harald Reitan
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83