Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 20. juli 2010 kl 19.30 Grønn glede

Roser til lidenskap og besvær


I 50 år har Paul Austen foredlet fram roser som ser ut som og dufter som gamle roser. De har likevel egenskapen til moderne roser når det gjelder blomstringstid og hvor hardføre de er.

Det blir Austen-rosene som står i høysete i denne utgaven av "Grønn glede". – De er fantastisk vakre! Og de finnes i et vell av varianter, forteller programleder Mette Stensholt Schau.

Rosebedet får en kant av lavendelhekk og helt ytterst et bedgjerde i pil. – Roser er selve dronningen i en hage, sier gartner Tom Egeberg Hvål. Får de god jord, godt stell og nok gjødsel, blir de sterke mot både lus og meldugg og andre sykedommer.

Han har for sikkerhets skyld med seg remedier fra kjøkkenskapene som kan hjelpe mot lus og meldugg. –Mange vil helst ikke bruke gift, og da er det faktisk mulig å bruke matvarer.

Til kamp mot lus
Med 10 liter vann, 2 dl grønnsåpe, 3 dl rapsolje, to dråper oppvaskmiddel og en teskje bakepulver er man klar til kamp mot lus. Vanlig skummet melk fungerer mot meldugg. – Det lønner seg å sprøyte mot meldugg før den dukker opp, sier Tom. Det kan forebygge.

Skal du bruke gift, lønner det seg å benytte to forskjellige slag. Soppsykdommer kan nemlig bli resistente hvis de alltid blir bekjempet med det samme middelet.

Roser kan blomstre helt til frosten kommer, men etter august bør de ikke gjødsles lenger. Det er viktig å plante rosene så dypt at selve podepunktet kommer godt under bakken.

Lavendel
Lavendel er ikke så hardføre, så det kan lønne seg å ha et lite lager i "banken". Det får du ved å plante en plante nesten helt under bakkenivå. Bare tuppene skal stikke opp. Da setter planten røtter langs hver eneste stilk. Neste vår kan du grave den opp og klippe av stilkene og potte dem. Da får du nye planter helt gratis!

Om serien
Programleder Mette Stensholt Schau er tilbake for å spre grønn glede gjennom hele sommeren sammen med gartner Tom Egeberg Hvål. Denne gangen flytter de inn i en kolonihage.
Drømmen om den lille hagen har vært sterk hos dem lenge, og nå skal drømmen endelig gå i oppfyllelse. Dette blir den niende sommeren på rad Mette Stensholt Schau og Tom Egeberg Hvål skal gi inspirasjon og glede til grønne hender.
I årets sesong er det hage i det lille formatet som er hovedtemaet. Men det blir likevel rom for både uteplass, kjøkkenhage og utekjøkken.
- Alt vi gjør i det lille formatet kan forstørres eller forminskes - hvis det bare er en balkong du har til rådighet. Vi skal ha både jordbær i oppvaskhansker og poteter i kasse, forteller Mette.

NRK produksjon (2010)
Programleder: Mette Stensholt Schau
Pressekontakt: Silje Marie Lien, tlf: 23 04 41 01/975 25 287
TV-seere bes kontakte Publikumssevice, tlf 815 65 900,