Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 1. mars 2011 kl 21.30 Bokprogrammet: Finske kvinnelige forfattere

Finske kvinnelige forfattere


Veteranen og feministen Märta Tikkanen er godt kjent for det norske lesende publikum. Hun har banet vei for en yngre generasjon finske kvinnelige forfattere som Monika Fagerholm og Sofi Oksanen.

Märta Tikkanen ble født i Helsingfors i 1935 og debuterte i 1970. Hun regnes nå som en av Nordens viktigste forfattere og hennes bøker "Menn kan ikke voldtas" (1975) og "Århundrets kjærlightssaga" (1978) trykkes i stadig nye opplag. Bøkene vakte stor oppmerksomhet, eller skandale, da de kom ut. De var nærmest uhørte i det mannsdominert finske samfunnet. Hennes siste bok "To: Scener fra et kunstnerekteskap" kom ut i Norge i 2006.

Monika Fagerholm
Monika Fagerholm er, som Tikkanen, finlandsksvensk forfatter. Hun ble født i 1961 og debuterte i 1987 med romanen "Sham". Hun fikk sitt gjennombrudd i 1994 med romanen "Underbara kvinnor vid vatten" og mottok like etterpå både Finlandiaprisen i Finland og Augustpriset i Sverige. Hva former våre liv og gjør oss til glade mennesker? Dette er spørsmål Fagerholm arbeider med i sine to siste romaner, "Den amerikanske piken" (2007) og "Glitterscenen" (2010). Monika Fagerholm skriver sterkt om det som er enkelt og hverdagslig, på godt og ondt.

Sofi Oksanen
Sofi Oksanen er den yngste av de tre forfatterne vi møter. Hun ble født i 1977 av finsk far og estisk mor. Estland har også vært med å prege hennes forfatterskap så langt. Hennes første bok, "Stalins kyr", som umiddelbart ble en internasjonal bestselger, handler om en ung kvinne med spiseforstyrrelser, i skvis mellom sin finske og estiske identitet.

I disse dager foreligger hennes andre roman, "Baby Jane", på norsk. - Jeg må bli sint for å skrive, sier Sofi Oksanen, og i "Baby Jane" er det utilstrekkelig hjelp til mennesker med mentale lidelser som har trigget skrivingen hennes. - Jeg vil påvirke leserne mine, jeg vil at de på en aller annen måte skal få et annet syn på verden etter å ha lest bøkene mine, sier hun. Sofi Oksanen mottok Nordisk Råds litteraturpris for boken "Utrenskning" i 2010.

Egenprodusert litteraturprogram (2011)
Programleder: Siss Vik
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt: Anja Nylund Hagen, tlf 911 64 716
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900