Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 28. februar 2012 kl 21.30 Bokprogrammet: Nordisk krim erobrer verden

Hva er det med nordisk krim ?


Krimbøker fra de nordiske land er blitt en sjanger ute i verden. I Tyskland kalles den "Schwedenkrimi", og i England har snart nesten alle bokhandlene egne avdelinger for krimbøker fra Norden. Salgstallene er enorme, noe som gjør at bransjen stadig er på jakt etter den "nye Mankell" eller "nye Stieg Larsson".

Vi møter den britiske forleggeren Christopher MacLehose. Han har hentet en rekke skandinaviske forfattere til det engelske marked: Henning Mankell, Karin Fossum, Jo Nesbø og Stieg Larsson.

– Det de har felles er snø, humrer han. Alle bokomslagene har vinterbilder. Dessuten er forfatterne samfunnskritiske, og de skriver virkelig bra. Alle disse forfatterne kunne ha vært "litterære" forfattere, men de velger krim-sjangeren som et redskap for å si noe om det samfunnet de lever i.

Vettskremte av egen fortelling
Svenske Lars Keplers debut i 2009 var en sensasjon. Den helt ukjent forfatteren ble, med boken "Hypnotisøren", solgt til en rekke land før den i det hele tatt var kommet ut i Sverige. Ryktene om millionforskudd og spekulasjonene om hvem forfatteren var satte ytterligere fart i salget.

Etter hvert kom sannheten om forfatteren for dagen. Boken hadde blitt skrevet av ekteparet Alexander og Alexandra Coelho Ahndoril. De var begge skjønnlitterære forfattere fra før. Så bestemte de seg for at de skulle skrive noe sammen, men det ble bare krangling. Først da ideen om en fiktiv forfatter dukket opp, løsnet det. Nå skriver de bok nummer fire om etterforsker Joona Linna og det blir minst fire til. Selv om de selv blir vettskremte av det de skriver om.

Den korteste veien mellom to mennesker
Danske Jussi Adler-Olsen skjønte allerede som gutt at han hadde evnen til å skremme sine venner søvnløse med historiene han fant på. Etter et variert yrkesliv fant han endelig ut at han skulle skrive, og i 2007 kom den første boken i serien om Karl Mørck. Forfatteren sier selv om sin måte å skrive på: – Mitt våpen er humor, for latteren er den korteste veien mellom to mennesker. Og å avsløre maktmisbruk i alle former er det jeg vil kalle mitt etiske ansvar.

Egenprodusert litteraturprogram 2011
Programleder : Siss Vik
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Presseansvarlig: Sarah Jordanson Fauske Tlf: 415 06 747/ 23044064
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, Publikumservice tlf: 815 65 900