Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 28. april 2009 kl 23.25 330 skvadronen

Dramatikk i tett tåke

I kveldens episode får Sea King helikopteret store problemer under en redningsaksjon på grunn av tett tåke. (Foto: Mediacircus TV)
I kveldens episode får Sea King helikopteret store problemer under en redningsaksjon på grunn av tett tåke. (Foto: Mediacircus TV)
Sea Kingen fra Bodø er på trening i Svalbardområdet. Samtidig går alarmen på Sola. Et par og deres barnebarn på ni år har gått seg vill. Gutten begynner å bli kald, og redningshelikopteret kommer seg ikke frem til de savnede på grunn av tett tåke.

Alarmen går på Sola flystasjon. På en orienteringstur har en ni år gammel gutt og besteforeldrene kommet seg bort i tåka. Et helikopter kan være uunnværlig i søk etter savnede personer, siden det kan søke over et stort område på relativt kort tid. Likevel har Sea Kingen noen begrensninger. Og en av dem er tåke.

Trenger fri sikt
Selv om helikopteret er utstyrt med både radar og varmesøkende kamera, flyr det ikke inn i tåka. Over land er det avhengig av fri sikt fordi instrumentene ikke avslører alt. Ved hjelp av telefon klarer mannskapet å lokalisere de savnede. Men redningshelikopteret kommer seg ikke ned til dem på grunn av den tette tåka.

Navigasjonstrening
330 Skvadronens ansvarsområde er mer enn det norske fastlandet og kysten rundt. Sea King mannskapet fra Bodø reiser i kveldens episode til Svalbard på navigasjonstrening, noe de gjør to ganger i året. Hensikten med treningsturer på Svalbard er å være godt forberedt hvis ulykken er ute.

Storstilt redningsaksjon
Det var dramatisk i 1989, da det russiske cruiseskipet Maxim Gorkij grunnstøtte på et isfjell 150 nautiske mil fra Longyearbyen. Skipet var i ferd med å synke, og mange av de 1000 passasjerer om bord hadde begynt å forlate båten og sto på isflak. Et Sea King helikopter var til alt hell stasjonert på Bjørnøya og fløy til området på 3 timer. I samme område var det også en båt fra Kystvakta. En storstilt redningsaksjon ble satt i gang.

Om serien
I åtte episoder får vi ta del i arbeidsdagen til Luftforsvarets redningstjeneste. Vi følger 330 skvadronen ut på farefulle oppdrag – både til fjells, til lands og til vanns. Ofte står det om liv og død, så når alarmen går teller hvert eneste sekund.

Norsk dokumentarserie i åtte deler (2008)
Produsert av: Mediacircus TV for NRK
Produsent: Eldar Nakken tlf. 901 44 922
Kontaktperson Forsvaret: Anne-Hilde Hagen, tlf 474 88 669
For mer informasjon: forsvaret.no/redningshelikopter
Pressekontakt: Mette K. Skjong, tlf. 23 04 20 33/901 83 838
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900


LENKER
  • forsvaret.no/redningshelikopter