Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 27. august 2002 kl 17.10 Da Capo!

Anne Cath. Vestly feiret 80-års dagen

Vidar Lønn-Arnesen og en sprek 80-åring, Anne Cath. Vestly. (Foto: Rune Lønn-Arnesen)
Vidar Lønn-Arnesen og en sprek 80-åring, Anne Cath. Vestly. (Foto: Rune Lønn-Arnesen)
Anne Cath. Vestly fylte 80 år 15. februar for to år siden, og ble som seg hør og bør feiret hos Vidar Lønn-Arnesen i ”Da Capo!” Vi møter en sprudlende, ærlig og varm 80-åring som har gledet – og fortsetter å glede – mange generasjoner barn og voksne. Bøkene hennes om ”Mormor”, ”Knerten”, ”Kaos”, ”Aurora” og ”Ole Aleksander filibom-bom-bom” er solide klassikere i barnelitteraturen.

Anne Cath. Vestly forteller at hun var svært sjenert som ung pike og oppdaget ved en tilfeldighet at hun likte å stå på en scene og opptre for et publikum. – Da var jeg liksom ikke meg, sier hun. Unge Anne Cath. bestemte seg for å bli skuespiller og ble etter hvert ansatt ved Studieteatret i Oslo. I samtalen med Vidar Lønn-Arnesen forteller hun hvorfor hun forlot skuespillyrket og ble forfatter for barn.

Via ”Barnetimen for de minste” kom Anne Cath. Vestly i kontakt med Alf Prøysen, og det samarbeidet resulterte i en barne-tv-serie med to merkelige figurer, ”Kanutten” (Anne Cath.) og ”Romeo Klive Sandersen Olsén” (Prøysen).

Fredrik Friis og Anita Hegerland
I programmet medvirker også musikeren, låtskriveren og talentspeideren Fredrik Friis. Friis har en lang merittliste og var blant annet også plateartist og velferdsoffiser i Forsvaret på 50- og 60-tallet. Blant de mest kjente slagerne fra Friis’ hånd er ”La oss leve for hverandre”, ”Hambo i fjøset”, ”Hvis jeg var en fugl” og ”Albertino”. Alle melodiene framføres i programmet, de to siste av Anita Hegerland – en av artistene Fredrik Friis har fått fram i lyset. Andre kjente navn i Fredriks ”stall” er Teddy Nelson, Ivar Simastuen, Eivind Løberg og Gluntan.

Vidar Lønn-Arnesen og orkesterleder Per Husby tar også for seg et årstall, som de snakker litt rundt, og denne gangen er det 1910 det dreier seg om. Komponisten Fritz Kreisler var aktuell den gang, og fiolinisten Stephan Barratt-Due spiller Kreislers kjente ”Schön Rosmarin”.

I ”Poesihjørnet” leser Erland Bakker Gunnar Reiss-Andersens dikt ”Til hjertene”, og programmet avlsuttes med allsang, ”Solskinn og sang”, fra tv-serien ”Kanutten og Romeo Klive”.

Egenprodusert underholdning
Programleder Vidar Lønn-Arnesen
Pressekontakt Inger Larsen, tlf. 23 04 74 83