Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 15. juni 2013 kl 11.35 Ville og vakre Kina

Kina – mangfoldets land

En ny unik naturserie fra BBC utforsker det ukjente Kina på kryss og tvers. Her fra skarvefiske på Lielven i det sørlige Kina. (Foto: Phil Chapman)
En ny unik naturserie fra BBC utforsker det ukjente Kina på kryss og tvers. Her fra skarvefiske på Lielven i det sørlige Kina. (Foto: Phil Chapman)
Naturserien "Ville og vakre Kina" er produsert av BBC i samarbeid med kinesisk fjernsyn. Det er en mektig skildring av det enorme kontinentet.

Som det første tv-selskapet noensinne fikk BBC utforske det mangfoldige landet på kryss og tvers. Serien hadde premiere i våren 2008, da den siste nedtellingen startet fram mot åpningsseremonien for OL i Beijing i august.

Banebrytende
De seks episodene ble filmet i løpet av 16 måneder på 57 ulike ekspedisjoner, mange av dem i Kinas aller mest utilgjengelige områder.

Det er en avansert produksjon i beste BBC-kvalitet, gjort med HDTV-teknologi og omfattende bruk av spesialkameraer og digitale effekter.

Spektakulært og sammensatt
Serien uforsker Kinas gåtefulle natur og historie. Vi får oppleve et land med spektakulære landskaper, arkitektoniske skatter, et makeløst dyreliv og en sammensatt befolkning.

Kina er verdens tredje største land etter Russland og Canada. Landskapet rommer ekstreme variasjoner – fra Himalayas tinder og enorme fjellplatåer til de dypeste juv, sandørken, gressletter, frossen tundra, mektige elver, tropisk jungel og korallrev.

I nord skjelver reinflokkene i 30 minusgrader, mens fiskerne på østkysten svetter i pluss 30.

Overbefolket og øde
Kontrastene slutter ikke der. I Kina finner vi noen av verdens største og hurtigst voksende byer. Landets 1,3 milliarder innbyggere, over en femdel av verdens befolkning, er i hovedsak klemt inn på de fruktbare områdene rundt landets to mektigste elver, Den gule elv og Yangtze.

Men her er også enorme områder av så å si ubebodd og uutforsket villmark. Åtti prosent av Kinas areal består av fjell og ørken.

Kinas risbolle
Reisen begynner i de fuktige, subtropiske områdene i det sørlige Kina. I dette tradisjonelle landbruksområdet kneiser loddrette klipper over endeløse rismarker, og bøndene går bak treploger trukket av vannbøfler.

Men området byr også på stort biologisk mangfold, fra dvergalligatorer og kjempesalamandre til apekatter som lever i huler og flaggermus med sære matvaner.

Skarvefiske
Et annet karakteristisk dyr er den tamme storskarven, som brukes i en unik kinesisk fangst med eldgamle tradisjoner. Fuglene er dressert til å dykke etter fisk, og samspillet mellom menneske og fugl på bambusflåtene er blitt noe av en attraksjon i denne delen av Kina.

I neste avsnitt skal vi oppleve de dype skogene i det sørvestlige hjørnet av landet, mens episode 3 er viet det tibetanske høylandet. I seinere episoder skal vi krysse muren for å besøke det iskalde området i nord, og utforske pandaens rike i det sentrale Kina. Sjette og siste episode handler om Kinas 14.000 kilometer lange østkyst.

Britisk-kinesisk naturserie i seks deler (2008)
Originaltittel: Wild China
Produksjon: BBC og CCTV i samarbeid med Travel Channel og Canal+
Produsent: Phil Chapman
Norsk kommentar: Olav Njaastad
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900LENKER
  • BBC