Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 24. februar 2006 kl 20.55 Solens mat

I kimbrernes land

Alpe-ost slik kimbrerne i Nord-Italia lager den. (Foto: SVT)
Alpe-ost slik kimbrerne i Nord-Italia lager den. (Foto: SVT)
Kimbrerne er en germansk folkegruppe som utvandret til området mellom Verona og Vincenza i en fjern fortid. Den dag i dag sporer vi germanske innslag i deres matstell. I kveld skal vi til kimbrer-byene Zugliano og Asiago.

Kimbrerne er det sørligste germanske folket i Sentral-Europa. Språket deres heter tautsch og ligner på gamle bayerske dialekter.

Kraut og sunn ost
Svineknoker med kraut (surkål) og kraftige supper med rotfrukter og storgryn er typisk for kimbrernes kjøkken.

På Monte Zovetto i Dolomittene beiter kyrne fredfullt. Av melken lager Riccardo Rela alpe-oster på seteren. En ost av melken fra kuene her kan lagres i fem år. Den har en pikant smak, og ny forskning viser at melk fra kuer som spiser de ville urtene her, gir et mindre mettet fettslag, og produktet er også er rikt på antioksidanter. Vi snakker altså om en sunn ost.

Ellers på menyen i programmet fra kimbrernes land: risotto med ost, flambert kjøtt og spedgris.

Mer om serien
I en ny omgang av den svenske serien "Solens mat" med Bo Hagström tar vi matveien til noen av Italias glemte og ukjente folkeslag.

Vi skal til områder av Nord-Italia der det til uminnelige tider har bodd egne folkeslag – som oksitanere, kimbrere, ladinere, brigaskere, apuanere og furlandere.

Svensk dokumentarserie i seks deler (2005)
Originaltittel: Solens mat
Produsert av: SVT/Nordvisjon/samproduksjon
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57