Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 17. mai 1999 kl 18.55 Ut i naturen: Med badetøy og polvotter gjennom Jotunheimen

Ut i naturen: Med badetøy og polvotter g


NRK1 mandag 17. mai kl 18.55
Ut i naturen: Med badetøy og polvotter gjennom Jotunheimen

17. mai-tur i Jotunheimen

- Bli med til fjells 17. mai! Oppfordringen kommer fra Asle Berteig. Han lover at vi får oppleve en fjelltur vest i Jotunheimen man bare kan drømme om. Naturdokumentaren \"Med badetøy og polvotter gjennom Jotunheimen\" følger 20 livsglade, aktive ungdommer i alderen 13 - 17 år på fottur i solskinn og snødrev.
Turen går i regi av Den Norske Turistforening, og deltakerne er helt vanlige ungdommer fra hele landet. De fleste er ukjente både med fjellområdet turen går i, og for hverandre, før turen begynner. Men i løpet av den uka fjellturen varer, blir de venner - kanskje for livet.
Dokumentarfilmen tar oss med på ungdommenes opplevelser på fjellturen, og vennskapet dem imellom. Fjellførerne er de litt annerledes turkameratene Dag og Asle som har ledet fjellturer for barn i en årrekke.

Skiftende vær
Den utfordrende fjellturen går fra Leirvassbu i Lom kommune bratt opp til Bjørnebreen, over Smørstabbreen i tett tåke og snødrev, og ned til natt på Sognefjellshytta. Neste dag fortsetter turen over Fanaråkbreen i Luster kommune og opp på Fanaråken i et ufyselig snødrev. Men en ny dag opprinner med strålende sol og vindstille på Fanaråken. En fantastisk utsikt og et minne for livet. Deretter bærer det i full fart på ryggsekker og liggeunderlag ned Fanaråkbreen og fram til Skogadalsbøen. Her tilbringes en lang natt rundt leirbålet. På veien gjennom Utladalen og fram til Fleskedalen blir det anledning til å prøve fiskelykken i Utla. De mest hardføre tar en dukkert i det iskalde vannet i Fleskedøla. Deretter samles ungdommene på vakre Vettismorki, før turen avsluttes på historiske Vetti gård under Norges høyeste foss, Vettifossen i Årdal kommune.

Hovedpersonene
Hovedpersonene Kaia, Ida, Morten, Thomas og Rasmus har én ting felles; de er glad i fjellet. Oppskriften for en god fjelltur er: Oppleve mye natur, slite litt, men ikke for mye, ha tid til lek og humor og ikke minst få være sammen med ungdom på samme alder.

Om filmen
Filmen er laget av Produksjonsselskapet Brød & Sirkus v/Asle Berteig og er den tredje i serien av opplevelsesfilmer fra norske fjell.
Den unge komponisten Stein Johan Grieg Halvorsen, kjent fra dokumentarprogrammet om LIPPA, Paul McCartneys skole, har laget ny musikk til \"Med badetøy og polvotter gjennom Jotunheimen\".

NRK1 mandag kl 18.55

Bilder (via Scanpix/Internett)
1. Vi slår følge med en gruppe ungdommer på fottur gjennom Jotunheimen. Ragnhild går først i følget.

2. \"Aketur\" med ryggsekker og liggeunderlag.

3. Nils tar seg en dukkert i det iskalde fjellvannet.

4. Rasmus har fiskelykke.

Naturdokumentar
Ved: Asle Berteig, mobil 91175285
Pressekontakt: Anne- Marie Astad, tlf 23 04 98 41