Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 11. juli 2005 kl 15.35 Norske filmminner: Om Tilla

Tillas stumme verden

Tilla har ikke snakket på halvannet år og stenger verden ute. Situasjonen gjør moren nervøs og ubalansert. Men barnepsykologen Ivar overtaler henne til å gjenoppta behandlingen av Tilla.

En høstdag går Ivar (Toralv Maurstad) til Botanisk Hage i Oslo for å oppsøke Maria (Eva Henning), mor til Tilla (Synne Skouen). Ivar er barnepsykolog og hadde Tilla til observasjon noen måneder tidligere. Det ble avtalt behandling for henne, men Maria kom ikke tilbake med Tilla.

Nå finner Ivar henne sovende under et tre i hagen, mens Maria står bøyd over et mikroskop i laboratoriet.
Maria er blitt enda mer nervøs og ubalansert siden sist han traff henne, for ingenting har rettet seg slik hun hadde håpet. Nå har ikke Tilla snakket på halvannet år, og Maria er i ferd med å bli like innesluttet som sin småpike.

Nytt forsøk
Ivar overtaler Maria til å komme til den barnepsykiatriske klinikken med Tilla. Her treffer de overlege Mimi Backer (Wenche Foss). Men heller ikke Mimi får Maria til å åpne seg og fortelle om hva for opplevelser hun deler med Tilla.
I observasjonsrommet på klinikken faller det første lille glimt av lys over mysteriet. I et øyeblikk da Tilla tror seg usett, griper hun en liten tøyskilpadde og begraver den dypt i en sandkasse. Flere uker senere fører et nytt spor inn mot hemmelighetene hun bærer på. En vinterdag Ivar går tur med henne, farer hun voldsomt sammen ved lyden av en skipssirene.

I observatorierommet, umiddelbart etter, avslører hun mer. Ivar og Mimi holder øye med henne gjennom en rute i veggen som for Tilla ser ut som et speil. Med lyden av skipssirenen ennå i ørene ser de at hun famler tilbake til en hendelse. I en dramatisk pantomime spiller hun en scene fra fortiden som ender med at hun faller utmattet om på gulvet. For Ivar og Mimi ser det ut til at hun skildrer et slagsmål på liv og død.

Kan disse tre hendelsene, skilpadden, skipssirenen og slagsmålet, være nøklene som åpner dørene inn til Tillas lukkede verden?

"Om Tilla" er den første filmen i Arne Skouens trilogi om barn med psykiske vansker.

Programmet er sendt tidligere.

Norsk film fra 1963
Manus og regi: Arne Skouen
I rollene: Eva Henning, Toralv Maurstad, Wenche Foss og Synne Skouen
Pressekontakt Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53