Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 20. august 2005 kl 21.15 Momarkedet 2005

50 år med Melodi Grand Prix

Bobbysocks, Hanne Krogh og Elisabeth Andreassen, er selvskrevne gjester på Momarkedet når Melodi Grand Prix feirer 50 år. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Bobbysocks, Hanne Krogh og Elisabeth Andreassen, er selvskrevne gjester på Momarkedet når Melodi Grand Prix feirer 50 år. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Det blir stor folkefest og musikalsk trøkk på Momarkedet når Ole Jørgen Grønlund inviterer til feiring av 50 års-jubileet for Melodi Grand Prix. Sandra Kim, som var 13 år da hun vant i Eurovision Song Contest i Grieghallen i Bergen i 1986, er blant artistene. Det samme er årets seierherre, greske Helena Paparizou.

Blant artistene ellers er både vinnere og tapere – de såkalte medlemmene i 0-klubben.

Secret Garden står igjen på scenen etter at de vant i Dublin i 1995. Bobbysocks, Elisabeth Andreassen og Hanne Krogh, gikk av med seieren i Stockholm i 1985. Rolf Løvland var og er sentral i begge grupper. På Momarkedet spiller han også med Bobbysocks, slik han gjordet det i 1985.

Tor Endresen, Jahn Teigen og Finn Kalvik har vært langt mer beskjedne hva angår poengsanking….

Fra England kommer Brotherhood of Man som selvsagt bidrar med "Save Your Kisses for Me", og Mattis Hætta og "Sami ædnan" vekker sikkert minner hos mange.

I tillegg vil Ketil Stokkan, Wig Wam og Trond Liens åttemanns orkester og seks korister sørge for trøkk på Momarkedets scene.

I alt skal 24 kjente norske og internasjonale Grand Prix-melodier framføres.

Merkesaken
Tradisjonen tro har Røde Kors også i år en merkesak, og stikkordet er "Nettverksarbeid". I første omgang har Røde Kors rettet arbeidet inn mot dem som har slitt med rus, dem som har slitt med psykiske lidelser og dem om har sittet i fengsel. Røde Kors har spurt disse menneskene om hva de trenger, og de svarer unisont: "Det vi trenger mest av alt er noen som er til for oss på det mellommenneskelige nivå". Ikke nødvendigvis fagpersoner, men medmennesker.

Røde Kors sine frivillige er helt vanlige menn og kvinner med ulik bakgrunn og interesser. De er ikke eksperter innen rus, psykiatri eller kriminalomsorg, men på den vanlige, norske hverdagen, den hverdagen som mennesker med tidligere rusmisbruk, psykiske lidelser og innsatte lengter etter. Den frivillige skal være et medmenneske og støttespiller i en vanskelig prosess for et annet menneske.

Thorvald Stoltenberg er president i Norges Røde Kors, og er selvsagt på plass på Momarkedets scene denne kvelden.

Direktesendt program, produsert av Dinamo Story AS for NRK Underholdning
Programleder: Ole Jørgen Grønlund, tlf: 99 55 89 07
Regi: Ragnar Otnes, Dinamo Story AS tlf: 91 83 74 67
Kontaktakt i Røde Kors: Therese Koppang, tlf: 22 05 40 00
Pressekontakt: e>1, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78