Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 3. mai 2007 kl 19.30 Schrödingers katt

Nytt håp for hjertesyke

Programleder Eivind Grimsby Harr. (Foto: Anne LIv Ekroll, NRK)
Programleder Eivind Grimsby Harr. (Foto: Anne LIv Ekroll, NRK)
Rikshospitalet opererer for første gang i Norge inn nye hjerteklaffer uten å åpne opp brystkassen. Dette gir nytt håp for hjertesyke, og er et stort steg framover for denne pasientgruppen.

Hvert år blir det født mellom 500 og 600 barn med hjertefeil i Norge. De fleste av dem må gjennomgå åpne hjerteoperasjoner flere ganger i oppveksten. Dette er en alvorlig belastning som i verste fall kan hemme utviklingen til disse barna. Men nå kan mange av dem få hjelp til et bedre liv med den nyutviklede operasjonsmetoden. Inngrepet skjer via blodårer fra lysken.

Håkon Malvin Lilleheim er den første pasienten her til lands som får ny hjerteklaff på denne måten. Allerede dagen etter inngrepet var han på beina og i vigør igjen, og han ser lyst på framtida. Det er kanadiske kirurger som nå har besøkt Rikshospitalet i Oslo for å lære opp norske kolleger i denne operasjonsteknikken. -Et stort framskitt for disse pasientene når de slipper en åpen hjerteoperasjon med den belastningen det innbærer, sier overlege Erik Thaulow ved Rikshospitalet.

Fredag 4.mai legger FNs klimapanel fram del 3 av sin klimarapport som ser på tiltak og virkemidler for reduksjon av utslipp. Vi ser nærmere på situasjonen i Arktis, og om konsekvensene av nedsmeltingen allerede er synlige.


Om Schrödingers katt
Det populærvitenskapelige programmet ledes av Eivind Grimsby Haarr.

Redaksjonen i Schrödingers katt har vunnet flere priser for sin formidling av nyheter fra forskning og vitenskap.

Egenproduksjon fra Program riks, Tyholt
Programleder: Eivind Grimsby Harr
Prosjektleder:Eiliv Flakne, mobil 95066585 e-post.
Presse: Ida Linchausen mobil: 40200211 e-post.
Tv-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900
info@nrk.no