Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 26. desember 2013 kl 19.45 Året med kongefamilien 2013

Kongelig kavalkade


Drømmer har blitt til virkelighet for kongeparet i året som har gått. Det får vi høre mer om når de tar imot NRKs Nadia Hasnaoui på Det kongelige slott.

Kongefamiliens tilbakeblikk på året som går mot slutten er en fast NRK-tradisjon i romjulen. H.M. Kong Harald og H.M. Dronning Sonja har tatt imot programleder Nadia Hasnaoui på dronningens kontor.

Å følge sin drømmer og være tro mot seg selv er en rød tråd i samtalen. Programmet byr på mange glimt fra de kongeliges aktive år i inn- og utland.

Drømmen om Amazonas
Å reise til regnskogen i Amazonas har lenge vært en drøm for kong Harald. I april 2013 ble drømmen til virkelighet. I all hemmelighet dro kongen på besøk til indianerlandsbyen Demini i Brasil i fire dager. Der sov han i hengekøye og tok del i stammefolket hverdag. Det er en opplevelse han gjerne ser tilbake på og forteller om.

Dronning Sonja utvidet også egne grenser da hun åpnet sin første separatutstilling som kunstner i sommer. 32 litografier og dyptrykk ble stilt ut på et galleri i Kragerø. Utstillingen ble en stor suksess. Selv gav dronningen æren til sine læremestre, som hadde latt henne "fuske litt i faget", mens Aftenpostens anmelder mente at dronningen viste "en kunst som kan overgå hennes læremestre".

De kongelige hadde et omfattende reiseprogram i 2013. Kongeparets årlige fylkestur var lagt til Sør-Trøndelag, mens kronprinsparet reiste til Vest-Agder. I høst reiste kongen og dronningen til Tyrkia for første gang, under et enormt presseoppbud. Også kronprinsparets USA-tur får vi høre om i programmet.

Engasjerte
Felles for medlemmene av kongehuset er et sterkt engasjement i forskjellige saker. For dronningen er minoritetskvinner og deres rettigheter en hjertesak. Integrering var også et tema i kongens nyttårstale. Han påpekte at ulikhet og mangfold beriker det norske samfunnet, samtidig som det krever toleranse og respekt, og enighet om grunnleggende menneskerettigheter. Å gi de eldre muligheter for en aktiv alderdom er en annen viktig sak for kongen. I høst var han høy beskytter for TV-aksjonen, som gikk til Nasjonalforeningen for folkehelsens demens-arbeid.

Kronprinsparet er opptatt av ungdom, og støtter blant annet Pøbelprosjektets arbeid for å få ungdom ut i jobb eller videreutdanning. På SIKT-konferansen samlet kronprins Haakon 150 unge ledere og talenter til workshop. Vi følger også kronprinsesse Mette-Marit i arbeidet mot hiv og aids som FNs spesialutsending.

Seilerkongen
De kongelige er ofte å se som ivrige tilskuere på ulike idrettsarrangementer. Selv er kong Harald toppidrettsutøver i seiling. I programmet får vi se spektakulære bilder fra NRKs ubemannede spesialkameraer i kongens seilbåt. Det blir også et tilbakeblikk på Ridderrennet, der kronprinsparet og barna deltok sammen med rennets høye beskytter, prinsesse Märtha Louise.

Kjærligheten til hunder har lang tradisjon blant de kongelige. Kronprinsparets blandingshund Milly Kakao, som fikk valper i sommer, er den siste i rekken. I programmet får vi et fornøyelig tilbakeblikk på kongelige hunder gjennom historien.

Egenproduksjon fra NRK Underholdningsavdelingen
Programleder og prosjektleder: Nadia Hasnaoui
Presseansvarlig: Helene Amlie, 95100299
TV-seere kan kontakte NRKs Publikumsservice, 23 04 70 00.