Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 13. april 2006 kl 19.45 Oljeriket

Nyttårsaften i Nordsjøen

Ann Elin Sunde er en positiv jente – og bidrar til god stemning på Gullfaks C. Også på nyttårsaften når de fleste aller helst ville vært et helt annet sted (Foto: Morten Eek)
Ann Elin Sunde er en positiv jente – og bidrar til god stemning på Gullfaks C. Også på nyttårsaften når de fleste aller helst ville vært et helt annet sted (Foto: Morten Eek)
Det er en spesiell stemning på Gullfaks C i kveld. Et nytt år står for døren, og for mange er det å være langt hjemmefra litt trist. Kurt kjenner savnet etter familien på kroppen, mens Ann Elin tenker mye på samboeren.

På Gullfaks C går produksjonen sin vante gang uavhengig av om det er høytid eller ikke. Prosesstekniker Ann Elin Sunde innrømmer at det er tungt å reise fra sine kjære i romjulen, men gjør sitt beste for å holde humøret oppe. Med seg i bagasjen har hun finkjolen, og sammen med en kvinnelig kollega pynter de seg til nyttårsfest.

Savnet etter samboeren Espen er likevel sterkt, og utpå kvelden må Ann Elin ringe hjem. Da innrømmer hun også at hun har begynt å tenke på familieforøkelse…

For kranfører Kurt Brevik er det også litt vemodig å gå inn et nytt år uten familien. Han har vært på jobb både julaften og i nyttårshelgen, og gleder seg allerede til neste år da han skal ha fri i høytiden. – Vi har valgt det selv, og vi vet hva vi går til. Men det er klart det er kjekkest å være sammen med familien, sier Kurt.

For plattformsjefen Einar Skjerven er det mer enn nyttårstalen og savnet etter de hjemme som opptar tankene. Fakkelbommen er i ustand, og rett over nyttår må det iverksettes en produksjonsstans på Gullfaks C. Men da er plattformsjefen og kollegene helt avhengig av at været er mer stabilt enn foreløpig varslet.

Om serien:
I åtte episoder følger vi et knippe mennesker som bor og jobber i Nordsjøen. NRK har i over ett år fulgt et skift på jobb og hjemme på land. Det har resultert i et unik innblikk i norsk oljevirksomhet - og livet til dem som jobber der.

Livet om bord på Oljeplattformen Gullfaks C kan nærmest betraktes som et lite minisamfunn. Her bor og jobber til enhver tid om lag 200 mennesker fordelt på tre skift. Hvert skift jobber to uker på plattformen og har fire uker fri på fastlandet. Siden høsten 2004 har et kameratema fra NRK fulgt et skift, og blitt godt kjent med dem som jobber der.

For hvem er egentlig disse menneskene som en tredjedel av året forlater familien og fastlandet for å jobbe og bo på en plattform i Nordsjøen? Og hva er det egentlig de gjør der ute? I serien møter vi mennesker i ulike yrkesgrupper som alle er viktige for å holde produksjonen i gang.

Egenprodusert dokumentarserier fra NRK Bergen (2006)
Prosjektleder: Ole Egil Størkson
Pressekontakt: Marianne Vinje, tlf 23 04 99 18/988 588 80,