Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 16. mars 2003 kl 22.30 Migrapolis

Papparollen i endring

1.	Avtar Singh er sikh og pappa. Det har ikke alltid vært like lett å forklare sønnene hvorfor de ikke skal klippe håret. (Foto: NRK)
1. Avtar Singh er sikh og pappa. Det har ikke alltid vært like lett å forklare sønnene hvorfor de ikke skal klippe håret. (Foto: NRK)
Papparollen stiller stadig nye krav til mannen. Å være far i et annet land enn du selv vokste opp i byr på mange utfordringer. Det gjør rollen som homofil far også. Og hvordan takler man stefar-rollen, spesielt når barna kommer fra et annet land?

Avtar Singh har tre voksne barn. De har vokst opp i Norge, mens han selv vokste opp i India. Både han og kona Balwinder Kaur har vært svært opptatt av at barna skulle følge deres tradisjoner. De er sikher og har i en årrekke drevet Panjabi-skolen i Oslo – et fritidstilbud for barn med samme bakgrunn.

To av barna til Avtar og Balwinder har flyttet hjemmefra, men yngstemann, Rajinder Singh, bor fortsatt sammen med foreldrene. Både far og sønn forteller at det ikke alltid har vært enkelt, verken å oppdra eller å bli oppdratt på en måte som er uvanlig i Norge. Blant annet førte guttenes lange hår til diskusjoner med barnehagepersonalet, og senere ble de en gang kastet ut av guttedusjen fordi de andre guttene trodde de var jenter. Men Rajinder sier at han er stolt av faren sin – han har alltid vært en tålmodig far som har brukt tid på å forklare hva han står for og hvorfor.

Å bli pappa ingen selvfølge
Thomas Tønseth er homofil og hadde slått fra seg muligheten til å bli far. Men sjansen bød seg da en lesbisk venninne ønsket seg et barn til. Nå er han lykkelig pappa til Jacob på halvannet år. Annenhver helg bor Jacob hos Thomas og hans samboer Kjetil, men det er helt klart at det er bare én pappa og én mamma.

Det er stadig flere homofile som får barn, men det er ikke så mange som har erfaringer Thomas kan lære av. En av de få er Morten Sandberg, og han kommer på besøk med sin 19 år gamle datter Marie. Åpenhet er det aller viktigste, det er far og datter helt enige om, men de legger ikke skjul på at Marie ble litt ertet i oppveksten. Det finnes også fordeler med å være homofil pappa, barnet er veldig planlagt, og Marie understreker at hun har sluppet foreldre som krangler og redselen for at mor og far skal skille seg.

Den snille stefaren
Kai Ramsåsen har to barn fra Filippinene og ett fra Norge. De to eldste fulgte med sin mor da hun giftet seg med Kai og flyttet til Porsgrunn. Det var en selvfølge å ta til seg barna, forteller Kai. Han er like glad i dem som han er i yngstebarnet som han selv er biologisk far til.

Kona Maria Christina forteller at Kai er en veldig snill stefar. På den måten passer ikke betegnelsen "stefar" så godt, mener hun. På Filippinene forbindes "stefar" med en som ikke er så snill. Barna føyer til at de egentlig hører mest på pappa. Han kjefter ikke så mye som mamma gjør. Det er ingen tvil om at de har tatt ham til seg også!

Egenprodusert flerkulturelt magasin
Prosjektleder Marianne Mikkelsen
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83