Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 3. desember 2005 kl 22.15 Fakta på lørdag: Fyrst Albert II av Monaco

Den ukjente fyrsten

Albert II av Monaco, den ukjente fyrsten. (Foto: System TV)
Albert II av Monaco, den ukjente fyrsten. (Foto: System TV)
Gjennom åtte måneder har et fransk filmteam fått følge fyrst Albert II av Monaco. Vi møter ham mens han utfører sine offentlige plikter. Og mens han lever et privatliv – både i Monaco, i Frankrike og i utlandet ellers. For første gang har "den ukjente fyrsten" latt lage en dokumentar med sin fulle deltagelse og godkjennelse.

Selv om han ofte figurerer i nyhetene, har fyrst Albert II av Monaco alltid sagt nei til intervjuer om sitt eget liv. Inntil nå. Her viser han oss rundt på slottet i Monaco, tar oss med på fotballkamp – der han selv spiller og med prinsesse Stéphanie som tilskuer – og på trening med Monacos landslag i fotball på Louis II stadion.

Galla-aften og FN-tale
I Monaco viser fyrst Albert hvordan forberedelsene til en av årets mest glitrende kvelder med verdens jet-set går til, nemlig Røde Kors’ gallaaften.

Blant utenlandsturene vi får være med på, står turen til New York og fyrst Alberts tale i FNs generalforsamling i en særstilling. Han tar oss med om bord i sitt private jetfly, og vi blir også med på jogging i Central Park og besøk til Monacos konsulat.

Neste utenlandstur er fyrstens reise til Strasbourg for å markere at Monaco er blitt medlem av Europarådet.

Blant ekstraordinære scener i dokumentaren er en med far og sønn, filmet bare tre måneder før fyrst Rainier døde.

Utførlig om seg selv
Foruten slike eksklusive scener som det franske teamet er alene om å ha filmet, snakker fyrst Albert åpent og utførlig om seg selv for første gang. Temaene er mange, like fra rykter som sier at han er homoseksuell til at Monaco er blitt et sentrum for hvitvasking av svarte penger.

Åpent om andre
Andre temaer er selvsagt familien. Han gir oss noen av sine minner om sin kjære mor, Grace av Monaco. Men vi hører også om farens vanskelige temperament og søsteren Stéphanies problemer. Fyrst Alberts framtidsplaner får vi også høre om.

Fransk dokumentar (2005)
Originaltittel: Albert II, The Uknown Prince
Produsert av: System TV
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57