Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 21. januar 2002 kl 22.35 Ei selsom sjappe

Et dystert sinn i en mørk bokhandel

Bernard Black (Dylan Morris) i midten er den eksentriske bokhandleren som helst vil være i fred. Ved hans venstre skulder står assistenten Manny (Bill Bailey) og Bernards eneste venn Fran (Tamsin Greig)2.
Bernard Black (Dylan Morris) i midten er den eksentriske bokhandleren som helst vil være i fred. Ved hans venstre skulder står assistenten Manny (Bill Bailey) og Bernards eneste venn Fran (Tamsin Greig)2.
I denne britiske dramakomedien skal vi følge den eksentriske bokhandleren Bernard Black som elsker bøker, men hater sine kunder. Hans langhårete assistent Manny og hans eneste venn Fran, som driver gavebutikken ved siden av, er Bernards eneste kontakt med utenverdenen.

Bernard er sur og gretten. Han forstår ikke andre mennesker og har skapt sitt eget trygge tilfluktssted i butikken. Han har en uforståelig logikk, langt på vei forkvaklet av et høyt alkoholkonsum. Den som prøver å handle hos ham, må heller regne med å bli møtt med Bernards lunefulle temperament fremfor å forlate butikken med en bok under armen.

Merkelig nok klarer Bernards meget spesielle assistent Manny å puste liv i Bernards dystre omgivelser. Mens Bernard er anspent og bitter, er Manny avslappet til det meste. Selv om Bernard aldri ville innrømme det, er han glad i sin assistent – ikke minst på grunn av hans ubegrensede optimisme.

Fran eier gavebutikken Nifty Gifty, også hun en spesiell personlighet. Fran kan være både sjarmerende og engasjert, men i neste øyeblikk totalt paranoid og like bitter og kynisk som Bernard.

Fran og Manny går sammen om å tvinge Bernard til å ha kontakt med verden utenfor, noe som fører til en rekke komiske situasjoner.

Prisbelønte stand up-komikere
I rollen som Bernard Black møter vi Dylan Morris som også har skrevet manus i samarbeid med Graham Linehan (mannen bak ”Father Ted”). Morans store gjennombrudd kom da han vant Channel 4s komipris for nykommere med ”So You Think You’re Funny?” ved Edinburgh-festivalen i 1993. I 1996 mottok han den prestisjefylte Perrier-prisen..

I likhet med Dylan har Bill Baley (Manny) høstet stor anerkjennelse for sine stand up-forestillinger. Baley vant prisen for beste stand up-komiker i 1999.

Første episode
Bernard står overfor et problem; han er blitt bedt om å fylle inn skattepapirer, en vanskelig syssel når man er matematisk analfabet. Kanskje er løsningen å påføre seg en skade i en eller annen form? Eller er den merkelige skjeggete mannen som kommer inn i butikken og spør etter kultboka ”The Little Book of Calm” – den lille boka om indre ro - som blir redningen?

Britisk dramakomedie fra Channel Four International
Originaltittel: Black Books
Manusforfattere: Dylan Moran og Graham Linehan
Regi: Nick Wood og Graham Linehan
I rollene: Dylan Moran, Bill Bailey, Tamsin Greig
Pressekontakt: Hilde Ljøen(23 04 72 36)

Bilder
1. Bernard Black (Dylan Morris) i midten er den eksentriske bokhandleren som helst vil være i fred. Ved hans venstre skulder står assistenten Manny (Bill Bailey) og Bernards eneste venn Fran (Tamsin Greig)
2. Dylan Morris har rollen som Bernard Black i serien ”Ei selsom sjappe”.
3. T.v. Bernard Black (Dylan Morris), Manny (Bill Bailey) og Fran (Tamsin Greig).