Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 1. mars 2009 kl 21.10 Hovedscenen: Truls Mørk spiller Dvorak og Chopin

Mørk spiller Thoresen

Mørk, internasjonal stjerne-cellist, møter vi i et portrett laget av tysk fjernsyn. (Foto: Morten Krogvold/Virgin Classics)
Mørk, internasjonal stjerne-cellist, møter vi i et portrett laget av tysk fjernsyn. (Foto: Morten Krogvold/Virgin Classics)
Møt vår internasjonale stjernecellist Truls Mørk i et tysk fjernsynsportrett. Mørk står også i sentrum for urframføringen av Lasse Thoresens cellokonsert – i "Hovedscenen".

I andre avdeling av ukens sending i "Hovedscenen" får vi urframføringen av Lasse Thoresens "Reise gjennom tre daler" fra Oslo Konserthus sist høst, sammen med Oslo-Filharmonien under ledelse av Jukka-Pekka Saraste.

Men først følger vi med tysk fjernsyn på privat besøk hos Mørk på den svenske vestkysten, samt under en konsert med symfoniorkestret i Bamberg i Sør-Tyskland (Dvoraks cellokonsert). Mørk var en tid "artist in residence" hos det velrenommerte orkestret, ledet av Johnatan Nott.

Reise gjennom tre daler
Lasse Thoresens cellokonsert ("Reise gjennom tre daler") var et bestillingsverk for Oslo-Filharmonien. Urframføringen fant sted 6. november, og Thoresen hadde snudd orkesteroppsetningen på hodet, med strykerne bak og blåserne framme. Cellisten kom dermed lenger fram i lydbildet.

"Assosiasjonen var kort til naturlege bilete av fjellvidder og ope hav," skrev Dagsavisen. Anmelderen berømte den mangefasetterte klang Truls Mørk hentet fram fra instrumentet.

Suveren Mørk
Dagbladet beskrev en cellokonsert som "bæres først og fremst av solistspillet, som Mørk turnerte suverent".

Aftenposten merket seg orkestrets og dirigentens nøkkelrolle. Anmelderen var bl.a. opptatt av "det fascinerende spillet som utviklet seg da hele instrumentariet som lå bak solisten, grep tak i materialet og slynget det ut med visuell kraft".

Tysk dokumentar (2008)
Originaltittel: Truls Mørk
Produsert av: Cmajor Entertainment

Egenprodusert musikkprogram fra NRK Kultur (2008)
Prosjektleder: Anne Røthing
Programansvarlig: Arild Erikstad

Kontaktperson i Programinformasjon: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900 info@nrk.no


LENKER
  • Les mer (pdf)