Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 29. august 2005 kl 21.30 Dok1: Windsor Castle

Et begivenhetsrikt år

Dronning Elizabeth II og prins Philip har mange oppgaver på Windsor Castle i løpet av et år. Paraden på Garter Day er en av dem. (Foto: RDF International)
Dronning Elizabeth II og prins Philip har mange oppgaver på Windsor Castle i løpet av et år. Paraden på Garter Day er en av dem. (Foto: RDF International)
I andre del av serien om livet på Windsor Castle følger vi tradisjonsrike begivenheter som hvert år finner sted på slottet. Det er disse arrangementene som utgjør rammeverket i dronningens timeplan.

To av tradisjonene vi skal se nærmere på er Garter Day og Royal Ascot. I tillegg kan hertugen av Edinburgh og dronningens livsledsager, prins Philip, røpe at Windsor Castle ikke alltid har spilt en så stor rolle i kongefamiliens liv som det gjør nå. - Vi har bodd her mer enn noen andre siden dronning Victorias tid, forteller prinsen.

Storstilt parade
Garter Day er dagen når hosebåndsordenen, regnet som den ypperste av ridderordener i hele Europa, årlig paraderer ved Windsor Castle. Tusenvis av publikummere pleier å møte opp for å følge prosesjonen, og slottet må være i tipptopp stand til begivenheten. Også selve oppstillingen må øves på, og vi møter Sir Macolm Ross som dirigerer det hele. Han er arkitekten bak alle de store kongelige begivenhetene, som blant annet prinsesse Dianas begravelse.

Vi blir ikke bare med på forberedelsene, men følger også kongefamilien under den virkelige paraden og den storstilte mottakelsen.

Verdens mest kjente hesteveddeløp
Hesteveddeløpet Royal Ascot er kjent langt utenfor øyrikets grenser som det mest glamorøse hesteveddeløpet i verden. Det var visstnok dronning Anne (1665 – 1714) som først så potensialet for en veddeløpsbane på de store markene ved Windsor Castle. Her er det mange som synes de celebre gjestene og deres fargerike og prangende hatter er vel så severdige som selve løpet. I år deltar en av dronningens egne hester i veddeløpet, men vi skal også møte andre trofaste travere i den kongelige stallen.

I tillegg skal vi på oppdagelsesferd i gamle fotoalbum, vi får møte den kongelige klokkemakeren, og vi følger kongefamilien gjennom påskefeiring, i sorg over prinsesse Alices bortgang og i julestemning etter hvert som året nærmer seg slutten.

Om serien
I ett år har kameraene fulgt alt fra hverdagsliv til storslagne mottakelser i den britiske kongefamiliens høyborg, Windsor Castle. Gjennom tre episoder møter vi dronning Elizabeth II både som regent og som privatperson, enten det er i møte med verdensledere eller sammen med hundene sine.

Windsor Castle er dronningens favoritthjem, og det er også herfra kongefamilien har tatt navnet sitt. Tv-teamet har ikke bare fått et nært innblikk i dagliglivet i et av Storbritannias eldste slott, men har også fått slippe uvanlig tett innpå det moderne livet i en av øyrikets eldste institusjoner.

Britisk dokumentarserie i tre deler (2005)
Originaltittel: Windsor Castle: The Queen’s Castle
Episodetittel: Four Seasons
Produsert av: RDF International
Pressekontakt: e>1, tlf 23 04 86 96/995 39 252