Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 17. februar 2004 kl 23.10 Utsyn: Etiopia i verdens søkelys

Etiopia 20 år etter

Seks millioner etiopere ville ha dødd hvert år uten bistand. (BBC-foto)
Seks millioner etiopere ville ha dødd hvert år uten bistand. (BBC-foto)
I 1984 gjorde reporteren Michael Buerk verden oppmerksom på sultkatastrofen i Etiopia. En bølge av sympati resulterte i mange millioner dollar i bistand. I dag er dobbelt så mange sultne i Etiopia.

Michael Buerk er tilbake i Etiopia 20 år etter "Live Aid" og stiller spørsmålet: Ble virkelig ingenting bedre på sikt?

Grusom virkelighet
Det vakre landet Etiopia ble i 1984 synonymt med sult. Når Michael Buerk gikk av flyet, ble han møtt av 85 000 skitne, sultende mennesker som ble jaget på flukt ut av byen Makalle. Folk falt døde om i gatene, og katastrofen var åpenbar. I sin nyhetsrapport beskrev han situasjonen som et helvete.

Vellykket kampanje
Denne rapporten, med grusomme bilder av døende barn, fikk verden til å reagere. Musikeren Bob Geldof fikk verdenskjente artister involvert. "Do They Know It’s Christmas" står fortsatt som det mest solgte britiske album noen gang. Singelen "We Are the World" fra USA samlet inn enda flere penger. Konserten "Live Aid" er den største konserten arrangert noensinne, og aldri har fjernsynets mulighet til å nå en hel verden fått en så direkte effekt.

Erfaringer
Buerk snakker i denne dokumentaren med mange av dem som var involvert i 1984-kampanjen. Bob Geldof forteller rørt om sin første rekasjon på Buerks nyhetsrapport. Clare Bertschinger var sykepleier fra Røde Kors og snakker om sine erfaringer og minner. Mennesker som overlevde katastrofen, forteller også sine historier.

Fortsatt sultne
I dag er en fjerdedel av Etiopias befolkning på 70 millioner mennesker fortsatt avhengige av bistand for å overleve. Buerk forsøker å finne svar på noen fundamentale spørsmål. Har mennesker i Etiopia det noe bedre etter all innsatsen fra den vestlige verden? Hvilket mirakel må til for å redde Etiopia fra sult?

Innkjøpt britisk program fra BBC
Originaltittel: Ethiopia – A journey with Michael Buerk
Produsert av: Clifford Bestall
Kontakt i programinnkjøp Dokumentar: Gunilla Gaarder, tlf: 23 04 93 64
Pressekontakt: Hilde Ljøen, tlf: 23 04 72 36