Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 23. september 2006 kl 21.05 Niern: Jenta med dødskysset

Tenåringsportrett

Liam (Michael Compston) drømmer om å starte et nytt liv sammen med moren (Michelle Coulter).
Liam (Michael Compston) drømmer om å starte et nytt liv sammen med moren (Michelle Coulter).
Den britiske regissøren Ken Loach har gjort politisk poengterte hverdagsdramaer til sitt varemerke, gjerne med søkende ungdom i sentrum for handlingen. I "Jenta med dødskysset" møter vi en unggutt som venter på at moren skal komme ut fra fengselet.

Liam, spilt av Martin Compston, er en ung og rastløs tenåring som vokser opp i Glasgows arbeiderstrøk, der arbeidsledighet og kriminalitet preger hverdagen.

Han venter på at moren, Jean, skal slippe ut fra fengselet på hans 16-års fødselsdag. Hun er tidligere heroinist og har sonet en dom for et forhold som i virkeligheten ble begått av hennes samboer Stan.

Drømmer om en ny start
Liam bor sammen med stefaren, en usympatisk og voldelig pusher, og sin humørsyke bestefar. Han er fast bestemt på å redde moren fra dem begge og starte et nytt liv når hun igjen er en fri kvinne. Men da må han skaffe dem et annet sted å bo.

Liam (Michael Compston).
Liam (Michael Compston).
Drømmen er å kjøpe en husvogn som han og moren kan bo i utenfor byen. Til det trenger han penger, noe som ikke er enkelt for en unggutt i byens fattigstrøk. Dette fører ham snart i konflikt både med loven og med mennesker han absolutt ikke burde involvere seg med.

"Jenta med dødskysset" er blitt trukket som en av Ken Loach’ fineste filmer, og den til da helt ukjente Martin Compston ble omtalt som et funn i rollen som Liam. Senere har vi blant annet sett ham som Ewan i serien "Kar for sin kilt".

Filmen vant prisen for beste manus i Cannes 2003 og var også nominert til Gullpalmen.

Britisk spillefilm fra 2003
Originaltittel: Sweet Sixteen
Regi: Ken Loach
I rollene bl.a. Martin Compston, William Ruane, Michelle Coulter, Gary McCormack, Tommy McKee og Annmarie Fulton
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51/95 10 02 99
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900, info@nrk.no