Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 5. april 2001 kl 22.35 Profil: Profil: Janis Joplin

Profil: Janis Joplin (t)


NRK2 torsdag 5. april kl 22.35
Profil: Janis Joplin

Janis Joplin - en av rockens unge døde

Janis Joplin ble oppdaget på den internasjonale pop-festivalen i Monterrey i 1967. Hennes første album solgte til gull i 1968. To år senere var hun død av en overdose heroin. Janis Joplin var uten tvil dronningen av \"sex, drugs and rock\'n roll\".

Janis Joplin brøt seg inn i rockens gutteklubb, og forlot for alltid den kvelende snill pike-mentaliteten som rådde i etterkrigstidens borgerlige miljø i Texas. Hun var hvit og kvinne, og sang blues og soul med en kraft som inspirerte en hel generasjon.

Passet ikke inn
Janis ble født i den stille, superborgerlige byen Port Arthur, Texas i 1943. Hun begynte med å synge folkemusikk på lokale kaffebarer. Som tenåring passet hun ikke inn i gjengen i fødebyen, og opprøret som var en reaksjon på dette, forfulgte henne hele livet.

Da Janis ble klar over sitt talent og sin stemme, forlot hun Port Arthur og dro til San Francisco. Det endte med manglende engasjementer, avhengighet av narkotika og behandling. Hun forsøkte til slutt å \"passe inn i rekkene\" i hjembyen, men et skrivemaskinkurs hjalp ikke stort...

Stjerne og heroinvrak
I 1967 spilte hun sammen med Big Brother & the Holding Company i Monterrey. Janis Joplins versjon av Big Mama Thornton\'s \"Ball and Chain\" gjorde henne til stjerne. Så fulgte tre år med plateutgivelser, turneer, narkotika, alkohol og hard jobbing som til slutt kulminerte med utgivelsen av hennes siste album, \"Pearl\". Hun døde før innspillingen var ferdig, av en overdose heroin, alene på et motell i en alder av 27 år.

Udødelig
Det er stor forvirring og mange myter rundt Janis Joplin: Janis den lesbiske, den opprørske, narkomanen, alkoholikeren, geniet og den ensomme kvinnen. Janis benyttet seg av flere av disse rollefigurene for å beskytte sin sårbarhet. De ville klærne, livsstilen og den kaklende latteren var bare redskap for å skjule sannheten om Janis Joplin. Den virkelige Janis holdt hun godt skjult. Men Janis Joplins innspillinger av blant annet \"Piece of my Heart\", \"Me and Bobbi McGee\" og \"Mercedes Benz\" har gjort henne udødelig for flere generasjoner framover.

NRK2 torsdag kl 22.35

Produsert av BBC
Originaltittel: Janis Joplin - Southern Discomfort
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 (inger.larsen@nrk.no)

Bilde
Janis Joplins korte liv var preget av sex, narkotika og rock\'n roll, men stemmen hennes lever stadig (Foto: Bob Seidemann)