Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 28. november 1999 kl 21.45 Turnjentene

Turnjentene (ttv)


NRK1 søndag 28. november kl 21.45
Turnjentene

Ukonvensjonelt tv- teater

Kari Simonsen og Elsa Lystad er alene på scenen i denne NRK Dramas innspilling av teaterstykket \"Turnjentene\". Stykket er en enakter med en helt spesiell scenografi.
Utgangspunktet for \"Turnjentene\" er et møte mellom to kvinner som har dratt alene på chartertur til Gardasjøen. Den ene av kvinnene er aggressiv, utfordrende og krever svar, mens den andre har en mildere personlighet og forsøker å forsvare livet hun har levet.
Underveis dukker mange spørsmål opp. Har virkelig begge to en ektemann som heter Hermann, og er det sant at de begge er gamle turnjenter? Eller kan det være slik at de to bare er representanter for to deler av den samme personligheten?

Spesiell scenografi
Opprinnelig er stykket svensk. Det er skrevet av Kristina Lugn og har originaltittelen \"Idlaflickorna\". Stykket gikk på Dramaten i Stockholm i to år og ble bejublet både av kritikere og publikum.
En norsk versjon fikk svært gode kritikker da det ble satt opp på Trøndelag Teater i 1997.
NRK-versjonen av \"Turnjentene\" er på rundt 50 minutter og ble spilt inn i NRK Dramas studio i Nydalen i Oslo. Scenografien er spesiell fordi den beveger seg over i en annen virkelighet etter som tiden går. Det som er en konkret verden i starten, blir etterhvert mer et indre landskap. Scenografien er laget av Siri Langdalen.

Ville spille rollene
Elsa Lystad og Kari Simonsen startet selv prosessen med å få laget tv- dramaet. De gikk til instruktør Jarl Emsell Larsen som presenterte stykket for NRK Drama.
- Stykket ligner ikke på noe jeg har sett tidligere. Og jeg må innrømme at tv-teater var ikke det første jeg tenkte på. Jeg ble imidlertid utrolig fascinert av teksten, og dess mer jeg tenkte på stykket spilt av Elsa og Kari, jo sikrere ble jeg på at det nettopp egnet seg for tv-mediet. Teksten, som er helt fri for sceneansvisninger, gir store kunstneriske muligheter og utfordringer. Derfor tror jeg også at denne tv-versjonen blir forskjellig fra teateroppsetningene, sier Jarl Emsell Larsen.

NRK1 søndag kl. 21.45

Bilde (via Scanpix/Internett)
Kari Simonsen og Elsa Lystad spiller i enakteren \"Turnjentene\" på NRK1 søndag kl. 21.45. (NRK-foto: Ole Kaland)

TV- teater fra NRK Drama med Kari Simonsen og Elsa Lystad
Pressekontakt Fjernsynets informasjonsavdeling: Anne Bekkevold, 23 04 89 56
Instruktør: Jarl Emsell Larsen
Prosjektleder: Folke Gravklev