Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 19. oktober 2003 kl 21.40 En kongelig familie

Prinsen som takket nei

Kronprins Frederik av Danmark medvirker i serien
Kronprins Frederik av Danmark medvirker i serien "En kongelig familie", her flankert av tilretteleggerne Anna Lerche og Marcus Mandal. (Foto: Nordisk Film/Egmont)
Flere av barna til danske kong Christian IX ble konger og dronninger rundt om i Europa. Men prins Valdemar ville ikke bli konge av Norge.

I siste del av den danske serien "En kongelig familie" forteller etterkommerne av Christian IX om hans to yngste barn, prins Valdemar og prinsesse Thyra. Thyra giftet seg med den søkkrike hertugen av Cumberland, og broren Valdemar fikk en fandenivoldsk fransk prinsesse til hustru. Han hadde ikke sine eldre søskens ambisjoner og han takket blant annet nei til å bli konge i Norge. Henvendelsen gikk videre til hans fetter prins Carl som i stedet ble kong Haakon av Norge.

"De uartige"
Valdemar og Marie bosetter seg i Det Gule Palæ inntil Amalienborg Slott i København. De får fem barn, som resten av familien kaller "de uartige fra Det Gule Palæ". Blant deres etterkommere er dronning Anne av Romania, grev Flemming av Rosenborg og grev Valdemar av Rosenborg.

Prinsesse Thyra og Ernst August, ekskronprins av Hannover og hertug av Cumberland, bosetter seg i den østerrikske fjellbyen Gmunden. De besøker sjelden Danmark, siden Ernst August hater å reise og ikke står ut med å holde den formelle og stive påkledningsetiketten. Blant etterkommerne er prins Ernst August av Hannover (gift med prinsesse Caroline av Monaco), Konstantin II av Hellas og dronning Sofia av Spania.

Om serien
Den danske serien "En kongelig familie" er i seks deler og tar for seg de mange etterkommere av kong Christian IX av Danmark, med tilnavnet "Europas svigerfar". I serien forteller 29 kongelige åpent om sin families utrolige historie.

De kongelige familiemedlemmene forteller om makt, kjærlighet, triumf, tragedie, ære m.m. Og de bidrar med private fotografier og filmopptak som aldri tidligere har vært vist.

Innkjøpt dansk serie
Originaltittel: A Royal Family/En kongelig familie
Regi: Anna Lerche og Marcus Mandal
Produksjon: Nordisk Film/Egmont (2003)
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, tlf. 23 04 93 64
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57