Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 4. mai 2002 kl 21.20 Hildegard von Bingen - danse med engler

Hun utfordret keiser og pave


I mer enn 800 år har den tyske nonnen Hildegard von Bingen vært så godt som glemt. I dag har hennes forbløffende radikale tanker om jordens helhet og livets ukrenkelighet vakt forbausende stor gjenklang hos nåtidens mennesker.

"Kjære mennesker, glem ikke å danse. For så vet englene i himmelen ikke hva de skal stille opp mot dere". Slik beskriver abbedissen i klosteret St. Hildegard i Eibingen ved Rhinen klosterlivet, som i all vesentlighet ikke har forandret seg siden Hildegard von Bingen for over 800 år siden var abbedisse for to klostre her.

Renessanseskikkelse før renessansen
Den internasjonale presse kaller denne bemerkelsesverdige personligheten, som levde fra 1098 til 1179, for "en renessanseskikkelse før renessansen", og sammenligner hennes musikk med den skapt av komponister som Bach og Beethoven.

Katolske kvinner og tyske biskoper, som anerkjenner hennes imponerende bedrifter som teolog og filosof, har foreslått for Vatikanet at Hildegard blir tilkjent den sjeldne utmerkelse "Kirkens lærer".

Hildegards liv
Filmen viser Hildegard von Bingen som en tidlig utforsker av naturhelbredelse, som predikant, som profet og som en fryktløs utforsker av kvinnens rolle i middelalderens Europa.

Filmen er et historisk nøyaktig portrett av en kvinne, som flere århundrer før Martin Luther, våget å utfordre keiser og pave.

Opptakene er gjort på de steder hvor Hildegard bodde og virket, på den sagnomsuste Lorelei-strekningen av Rhinen med dens vingårder, slottsruiner og klostre. Hildegards liv beskrives gjennom intervjuer med ansette forskere og gjennom en beskrivelse av den daglige tilværelsen for nåtidens nonner i St. Hildegard-klosteret. Hildegards gregorianske sanger fullender fotografen Martin Bruus' vakre bilder. Skuespilleren Bodil Udsen gir stemme til Hildegards tanker og visjoner.

Dansk produksjon
Flare Production & Foreningen Casablanca
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilder
1. Nåtidens nonner i St. Hildegard-klosteret ved Rhinen.

2. Hildegard von Bingen - en bemerkelsesverdig kvinne i den europeiske middelalder.