Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 5. april 2005 kl 20.25 Brennpunkt: Gruvens hemmeligheter

Gufs fra den kalde krigen

En ukjent historie fra dem kalde krigen rulles opp i kveldens Brennpunkt. 12. januar 1951 skrev Norge en inntil nå hemmelig avtale med USA. Avtalen handlet om et skremmende våpenprogram som amerikanerne hadde ansvaret for.

I programmet får vi se unike arkivbilder fra utviklingen av USAs våpenprogram. Bildene har aldri tidligere vært vist på norsk fjernsyn. Brennpunkt har også fått et intervju med en av de amerikanske pilotene som var med på å teste de superhemmelige våpensystemene, hvor metallet fra Søve gruver i Telemark var en vesentlig komponent.

I dag ligger en radioaktiv slagghaug igjen etter dette eventyret, og denne slagghaugen står nå i fare for å rase ut mot Telemarks største drikkevannskilde.

Søve gruver
Søve gruvers historie strekker seg imidlertid lenger tilbake enn til 1951. Under den andre verdenskrig var tysk krigsindustri på jakt etter nye materialer. Man trengte legeringer slik at stålet skulle tåle belastningen i de nye jetmotorene for fly og motorer for raketter. På Ulefoss fantes det svært sjeldne metallet niob, og det var dette metallet tyskerne søkte.

Den gang var grunnen eid av bønder i området, men den norske stat ved Handelsdepartementet tvangskjøpte og eksproprierte eiendommene på vegne av den tyske okkupasjonsmakten.

Søve gruver ble senere etablert for amerikanske midler, og drevet av AS Norsk Bergverk fram til 1965.

Egenprodusert dokumentar fra NRK Fakta
Programansvarlig: Norunn Reinertsen, tlf: 91 84 96 61 norunn.reinertsen@nrk.no
Redaktør: Morten Møller Warmedal, tlf: 90 16 46 42 www.nrk.no/brennpunkt
E-post: brennpunkt@nrk.no
Pressekontakt: , tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
Vises også i Nett-TV.