Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 11. august 2009 kl 22.45 Dokusommer: Et liv med hiv

Åpent om å være hiv-positiv

Vi møter blant andre Jarle, som har valgt å fortelle åpent om livet som hiv-positiv i dag. (Foto: Ole Kaland, NRK)
Vi møter blant andre Jarle, som har valgt å fortelle åpent om livet som hiv-positiv i dag. (Foto: Ole Kaland, NRK)
I Oslo finnes et hus som heter Aksept. Det drives av Kirkens Bymisjon. Huset er et fristed for hiv-positive og alle som er berørt av hiv. Det er en enorm byrde å leve i skjul med viruset, men når de kommer på Aksept, kan de legge den fra seg. Vi møter Jarle, Torgrim og Ellen, som har valgt å fortelle åpent om livet som hiv-positiv i dag.

Huset har en poliklinikk hvor det tilbys ulike former for terapi og samtaler. I andre etasje finnes en døgnenhet hvor man kan søke om innleggelse. Der kan hiv-positive få opphold for rekreasjon, avlastning, rehabilitering eller omsorg i den siste fasen av livet. I tillegg finnes et åpent miljøtilbud hvor hiv-positive og pårørende kan møtes til ulike arrangementer som foredrag, kulturkvelder og en stor, åpen hagekonsert, som er årets store begivenhet.

På Aksept-huset er takhøyden stor. Alle som jobber der, har taushetsplikt, og de slipper sjelden presse innenfor huset. Dette for at brukerne skal føle seg trygge på at hemmeligheten deres forblir der.

Forteller åpent
Jarle, Ellen og Torgrim er noen av brukerne av Aksept. De har i denne filmen valgt å fortelle åpent om hvordan livet som hiv-positiv er i dag.

- Det var ingen enkel oppgave å få mennesker til å delta åpent i denne dokumentaren, sier en av programskaperne, Gry Kårstad. - Frykten for å bli utstøtt p.g.a. sykdommen er stor. Men Jarle, Ellen og Torgrim slipper oss tett innpå livet.

Jarle har levd med viruset i 15 år. Han har vært åpen hele tiden, men føler selv at åpenheten har sin pris. "Jeg tror at jeg har mista veldig mange muligheter i forbindelse med å søke en jobb og sånn. En fyr sa til meg at – du skulle ikke ha profilert deg så fælt som hiv-positiv, da kommer du i hvert fall til å havne sist i bunken," sier Jarle. Han kjører for tiden drosje.

Ellen har hatt smitten i over 10 år. Hun har alltid hatt en drøm om mann og barn. Men når hun snakker om det til andre mennesker, blir hun møtt med forakt og sinne. Som hiv-positiv skal man ikke tillate seg å ha slike drømmer.

Torgrim har vært smittet siden 80-tallet. Da han fikk diagnosen, var det ensbetydende med en dødsdom. Selv om medisinene etter hvert er blitt bedre, gjør hiv-viruset noe med livskvaliteten. "Jeg savner den fysiske nærheten til andre mennesker. Da jeg opplevde at en person vegret seg for å få en klem, syns jeg det var ekkelt," sa Torgrim.

Dessverre døde Torgrim før filmen rakk å bli vist på tv. Hans nærmeste familie ønsker likevel at filmen skal sendes. Torgrim rakk å se den ferdige dokumentaren, og var glad og stolt over resultatet.

Effektiv behandling
Med effektiv behandling kan de fleste med hiv-infeksjon i dag leve et langt liv uten sykdom. Vi har fått ny kunnskap om både behandling og hvordan sykdommen smitter, men likevel er det å leve med hiv tabu.


På Aksept kan man dele frustrasjoner, sorger og gleder med andre i samme situasjon. På den årlige hagekonserten som arrangeres der, stiller flere norske, profilerte artister opp gratis. Dette er en stor begivenhet for huset, for da er hagen åpen for alle. Målet er at flest mulig skal få vite om Aksept og tilbudet de har. Gjennom konsertopplevelsen ønsker de å gi folk en positiv opplevelse knyttet til Aksept, slik at alle som er berørt av hiv, skal vite at det finnes et fristed for dem.

Programmet er sendt tidligere.

Egenprodusert dokumentar fra NRK Fakta (2006)
Programansvarlige: Gry Kårstad, Siri Wieberg Klausen, Geir Pettersen og Gjermund P. Tornholm.
Prosjektleder: Cathrine Wik
Pressekontakt:Eirin Grytbakk , tlf 23 04 86 96, 995 39 252
Tv-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900
info@nrk.no