Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 19. mai 2001 kl 23.30 Nattkino: Picassos kvinner

Kjærlighet og tyranni

Anthony Hopkins i rollen som Pablo Picasso.
Anthony Hopkins i rollen som Pablo Picasso.
Anthony Hopkins briljerer i rollen som den aldrende Pablo Picasso i kveldens spillefilm, som omhandler den spanske malerens forhold til Françoise Gilot. Den 40 år yngre kunststudenten fikk tre barn med Picasso og holdt ut med hans tyranniske atferd og utallige sidesprang i ti år.

Historien tar til i 1943 da Pablo Picasso var midt i 60-årene og bodde i det naziokkuperte Paris. Picasso var forlengst en verdensberømt kunstner, og levde like voldsomt og lidenskapelig som han arbeidet.

En kveld fikk han øye på den 23-årige vakre og selvsikre kunststudenten Françoise (Natascha McElhone). Det tilfeldige møtet ble starten på ti turbulente år som brakte lidenskap, innsikt og kjærlighet inn i Françoises liv. Men det ble også ti år der hun kjempet for å overleve som individ i forholdet til en umåtelig krevende, dominerende, vinglete og utro mann.

Koner og elskerinner
Samtidig som han sverget evig kjærlighet til Françoise, fortsatte Picasso å treffe den sensuelle Marie-Therese (Susannah Harker) og datteren han hadde med henne, og han pleiet forholdet til malerkollegaen Dora (Julianne Moore). Også hans to tidligere koner, Olga (Jane Lapotaire) og Jacqueline (Diane Venora), var fortsatt til stede i livet hans.

Françoise måtte finne seg i at Picasso åpent traff disse kvinnene, samtidig som hun måtte leve med hans skiftende humør, pengesløsing, urimelige krav og hans barnslige glede over å få alle til å finne seg i hans innfall.

Men livet med Picasso var også spennende for den unge kvinnen, som hadde løsrevet seg fra sin høyborgerlige familie for å bli kunstner. Picasso introduserte henne for andre store kunstnere og inspirerte henne i hennes eget arbeid. Og som elsker var han intens og oppmerksom.

Imidlertid ble Picassos mange sidesprang og umulige temperament en for stor belastning for Françoise. Hun innså at for å redde seg selv, måtte hun forlate sin elsker og læremester.

Tro kopi
"Picassos kvinner" er regissert av James Ivory, som bl.a. er kjent for filmer som "Tilbake til Howards End", "Et rom med utsikt" og "Resten av dagen". Han bestemte seg tidlig for at Anthony Hopkins ville være perfekt i rollen som Picasso. Med farget, klippet hår og brune kontaktlinser ser Hopkins ut som en kopi av den spanske kunstneren, og han leste også alt han kom over om personen han skulle portrettere.

Hopkins sier følgende om Picasso: "Han var tydeligvis kompleks, en egoistisk mann, men sannsynligvis også sjenerøs - et paradoks. Det er tunnelsynet, besettelsen, som skaper en stor kunstner - slike mennesker har ikke tid til mennesker utenfor kunsten, og det gjør dem avskyelig egoistiske, men det er slik de er."

Britisk spillefilm fra 1996
Originaltittel: Surviving Picasso
Regi: James Ivory
I rollene bl.a. Anthony Hopkins, Natascha McElhone, Julianne Moore, Joss Ackland, Peter Eyre, Diane Venora og Joan Plowright
Pressekontakt: Anna-Marie Normann tlf. 23 04 78 53

Bilder
1. Den aldrende Pablo Picasso (Anthony Hopkins) og hans unge elskerinne Françoise (Natascha McElhone).

2. Anthony Hopkins i rollen som Pablo Picasso.

3. Françoise Gilot (Natascha McElhone) var Picassos elskerinne i ti år.