Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 28. november 2008 kl 21.35 Historien om Norge: I gode og onde dager

Den ulykkelige bruden

Kjærlighetens kår i 1700-tallets Norge er temaet i kveldens episode av
Kjærlighetens kår i 1700-tallets Norge er temaet i kveldens episode av "Historien om Norge".
Kjærlighetens kår i 1700-tallets Norge er temaet i kveldens episode av "Historien om Norge". Her forteller Karsten Alnæs om ungpiken Alette Sophie, som ble tvunget til å gifte seg med en rik enkemann – mens hjertet hennes banket for en annen.

Særlig i de øvrige sosiale lag var det økonomiske hensyn som var avgjørende når en ektefelle skulle velges ut. For Alette Sophies del spilte det nok også en rolle at hennes hjertes utkårede, forfatteren og filosofen Claus Fasting, hadde avvist hennes egen mors lidenskapelige tilnærmelser. Den rasende og forsmådde kvinnen skydde ingen midler for å skille de to elskende fra hverandre.

Lørdagsdans
Også i det gamle norske bondesamfunnet tilhørte brud og brudgom nesten alltid samme sosiale lag, selv om følelsene nok fikk spille en større rolle. Lørdagsdansen var et viktig møtested. Her kunne gutt og jente prate åpent sammen, mens de i hverdagen måtte holde avstand til hverandre.

Det var forbudt ved lov å ligge sammen før man var viet i kirken. Likevel er det et faktum at de fleste bruder på denne tiden var gravide.

Vi skal også få høre om gamle bryllupsseremonier. Før brudgommen red til kirken, skulle han hogge øksa i en bjelke for å vise sin manndomskraft. Brudesvennene skulle lage mest mulig støy, og skjøt i luften med gevær for å jage vekk onde krefter. Det var nemlig på vei til sitt eget bryllup at bruden var mest utsatt for å bli bortført av de underjordiske.

Om serien
Med seertall på opp mot 600.000 slo den populærhistoriske serien "Historien om Norge" svært godt an da den gikk første gang.Disse åtte programmene spenner fra sykdom og død i middelalderens Oslo til det storpolitiske spillet om Norge i "mirakelåret" 1814.

I senere programmer skal det også handle om matroslivet i seilskutetida, den kristne lekmannsbevegelsen og det eventyrlige lofotfisket.

Karsten Alnæs har selv skrevet manus til serien basert på sitt eget fembindsverk, og han opptrer selv som programleder og forteller. Intensjonen har vært å ta seere i alle aldrer med på en lærerik og spennende reise i vår egen historie.

Som i bøkene er historien i utpreget grad sett nedenfra, fra vanlige menneskers ståsted, men vi møter også historisk kjente skikkelser.

Alnæs’ tekster er bildelagt gjennom dramatiseringer, visuelle effekter og opptak med forfatteren på historiske steder over hele landet.

Populærhistorisk serie basert på Karsten Alnæs’ bøker
Serie 2, episode 4 av 8
Produksjon: Rubicon TV i samarbeid med NRK Kulturavdelingen
Manusforfatter og programleder: Karsten Alnæs
Regissør/produsent: Mark Åkerblom
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51, 95 10 02 99

Bilde
Kjærlighetens kår i 1700-tallets Norge er temaet i kveldens episode av "Historien om Norge".


LENKER
  • Les mer om serien 
  • Forfatterside på nrk.no