Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 13. mars 2005 kl 20.15 Drømmen om Norge: Det nye eventyret

Fra konflikt til industrireising

Stian legger fra seg uniformen og drar til Rjukan for å få seg jobb. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Stian legger fra seg uniformen og drar til Rjukan for å få seg jobb. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Vi befinner oss i skjebneåret 1905, og Norge er forberedt på krig. Stian er i uniform, landvernet er oppmarsjert langs grensen og situasjonen er spent. Men moderate krefter på begge sider av grensen sørger for at konflikten får en fredelig løsning.

Stian ligger ved svenskegrensen og venter engstelig på angrepet mens han angrer på at han ikke fulgte nøyere med i historietimene. Da det viser seg at krigen er avblåst og et forlik er inngått, går han til Rjukan for å få seg jobb.

På veien møter han Sam Eyde (Trond Brænne), grunnleggeren av Norsk Hydro, og eventyrtegneren Theodor Kittelsen (Lars Sørbø), som er blitt hyrt inn for å male det nye norske eventyret – industrialiseringen av landet.

Hamsun til Hamarøy
I 1910 dør Norges ubestridte dikterhøvding Bjørnstjerne Bjørnson og etterlater en plass som Knut Hamsun (Christian Greger Strøm) forsøker å tilegne seg. Hamsun kaster seg ut i samfunnsdebatten med innlegg av til dels rabiat karakter. Stian hjelper ham å finne et nytt sted å bo, langt borte fra plagsomme engelske turister og moderne industri.

På Hamarøy forsøker Hamsun å finne roen som bonde og dikter. Her begynner han å skrive romanen "Markens Grøde" som han i 1920 får Nobelprisen for.

I Oslo møter Stian en gretten skulptør (Jan Grønli) som jobber med ideen til en liten fontene. Planene vokser og vokser, og ender til slutt opp som en av verdens største skulpturparker.

Fagekspertene vi møter i kveldens episode er Berge Furre, Ingar Sletten Kolloen, Gunnar Danbolt og Tone Wikborg.

Om serien
I forbindelse med hundreårsmarkeringen for unionsoppløsningen sender NRK storsatsingen "Drømmen om Norge". Serien skal gå tolv søndager fram mot den store jubileumsmarkeringen i juni.

Både anmeldere og publikum har tatt svært godt imot serien, som har blitt fulgt av over 650.000 seere – et svært høyt tall for et kulturprogram av denne typen.

Reiseleder Stian Barsnes Simonsen, et femtitalls skuespillere og over tretti fageksperter gir oss en spennende, humoristisk og lærerik opplevelsesreise gjennom norsk kulturhistorie fra 1850-årene og fram til i dag. Hvilken rolle spilte norsk kunst og kultur i oppløsningen av unionen med Sverige, og hvordan har kulturlivet formet vår identitet som nasjon og som mennesker?

Stian Barsnes Simonsen forteller og tar oss med gjennom tiden. Han dukker opp i avgjørende kulturhistoriske øyeblikk og lar oss møte de store personlighetene i deres egen epoke. Historien rekonstrueres i dramatiserte sekvenser der Stian selv spiller mange ulike roller. En lang rekke av våre fremste skuespillere er med på å gi liv til historien.

De dramatiserte scenene bindes sammen av over tretti fageksperter som forteller om historiens personer og hendelser. I tillegg illustreres og utdypes historien gjennom omfattende arkivmateriale som knyttes til dramatiseringene og intervjuene.

På hjemmesidene www.nrk.no/drommen finner du omfattende bakgrunnsmateriale om hver episode. Her kan du også se videoklipp og intervjuer med fagekspertene.

Dokumentarserie i 12 episoder
Produksjon: NRK Kulturavdelingen
med støtte fra Hundreårsmarkeringen Norge 1905-2005
Med Stian Barsnes Simonsen
Manus/research: Sindre Mekjan
Regi: Truels Zeiner-Henriksen og Ninja Benneche
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51/95 10 02 99
Vises også i Nett-TVLENKER
  • Les mer 
  • Medvirkende