Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 29. oktober 2009 kl 20.10 Historien om Berlinmuren

Berlinmuren faller

I
I "Historien om Berlinmuren" blir vi tatt med på en reise gjennom det gamle Øst- og Vest-Tyskland. Kveldens episode tar for seg murens fall. Foto: ZDF
Muren fungerer stort sett etter planen, men kommunismen er i ferd med å svekkes, og Øst-Tyskland kan ikke overleve som stat uten Sovjetunionens støtte. Dette er begynnelsen på slutten for Berlinmuren.

Første del av denne dokumentarfilmen tok for seg Berlinmurens begynnelse. Nå er muren sterkere enn noen sinne, og tunnelprosjektene har blitt innfiltrert av det hemmelige politiet Stasi. For østsidens del begynner muren å bli effektiv, og folk får nå tak i det de trenger; vaskemaskiner, TV-er og noen får seg til og med bil.

Begge parter bløffer
Øst og vest kommer etter hvert til enighet om at Øst-Tyskland skal love å overholde menneskerettighetene, og til gjengjeld skal Vest-Tyskland anerkjenne grensene. Ingen av partene har intensjoner om å holde det de lover. Østsiden fortsetter å styrke muren; nå planlegger de en mur som skal være så høyteknologisk at geværer blir overflødige.

Flykter luftveien
Fortsatt er det mennesker som ikke orker den mangelen på frihet som muren bringer med seg. Stadig mer halsbrekkende forsøk på å krysse muren settes i gang, og opptil flere forsøker å fly over den, i ulike farkoster.

Om filmen
Frederick Taylor, forfatteren bak bestselgeren "Berlinmuren", guider oss gjennom historien til en lukket generasjon. Tyske og amerikanske eksperter tar oss med bak teppet, til beslutningstakerne på begge sider. Men det er individenes erfaringer som virkelig trekker oss inn i dramatikken; dette er historiene til de som voktet grensen – og de som krysset den.

Till Novak har levert flotte spesialeffektene til "Historien om Berlinmuren". Muren, som forlengst er fjernet, preget mange skjebner. Kun få rester står i dag igjen som minne om en av de merkeligste og mørkeste periodene i historien.

Tysk dokumentar fra 2009 i to deler
Originaltittel: Busting The Berlin Wall
Regissert av: Oliver Halmburger
Produsert av: Loopfilm for ZDF Enterprises
Pressekontakt: Jade Josefine Nordahl / 92403873/ 23044576
TV-seere bes kontakte publikumsservice, info@nrk.no tlf 815 65 900