Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 17. april 2012 kl 20.15 Ut i naturen: Ørnemannen og kunstnerne

Å leve av "småføggel og ørn."


Ole Martin Dahle i Flatanger i Nord-Trøndelag har nærmest dressert de ville havørnene. I årevis har han reist ut med båten, gjerne 150 dager i året og fòret dem med fisk. Etter hvert har ørnene og Ole Martin blitt så godt kjent, at de kommer seilende når han går ut med båten.

Fotografer fra hele Europa og fra USA valfarter til Flatanger for å bli med Ole Martin ut til ørnene. Ørnebilder fra Flatanger er å finne i bøker og magasiner i en rekke land.

Høsten 2011 har Ole Martin invitert tre berømte kunstnere fra Artists For Nature Foundation www.artistsfornature.com. Dette er kunstnere som bruker arbeidene sine til å sette søkelys på naturområder eller arter med behov for et spesielt vern. Kunstnerne har besøkt Alaska, Peru og Bolivia. De har malt tigre i India. Nå står ørnene i Flatanger for tur.

Gammel drøm
I dag er det et levebrød for Ole Martin å ta med fotografer og naturinteresserte ut på ørnesafari og andre naturopplevelser, men veien har vært lang. Det startet med kikkert og fotoapparat på 70-tallet. Først våren 2006 sa Ole Martin opp en fast stilling i kommunen for å leve av "småføggel og ørn." Etter fem år er han fornøyd med resultatet.

Uvær
Knapt noe annet sted kan fotografer bli tatt med ut på havet og være garantert stupende ørner tjue meter fra båten. Men når kunstnerne kommer denne gangen, står havet i kok. Å gå ut i båt er helt umulig…


Programansvarlig: Ulf Myrvold, tlf.
Produksjonsleder: Bjørg Langeland.
Redaktør: Terje Dale. tlf. 915 32 430
Kontaktadresse for presse: presse@nrk.no, tlf: 414 28 800
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900